I går foreslo byrådsleder Monica Mæland at det bør holdes en høring etter brannen i Sandviken. Det mente opposisjonen var merkelig.

– Det er et paradoks som er helt hinsides. Dette er som å reise mistillitsforslag mot seg selv. Byrådslederen mener tydeligvis at hun selv har håndtert saken så elendig at høring er påkrevd, sa Oddny Miljeteig (SV) til bt.no.

Ber SV besinne seg

Byrådslederen kommenterer utspillet slik:

– Jeg skulle ønske at Oddny Miljeteig og SV besinnet seg nå. Hun forsøker å slå politisk mynt på en tragedie, og det mener jeg at man skal holde seg for god til. Det er ikke et partipolitisk spørsmål om det skal brenne eller ikke, eller hvordan man skal håndtere asbest, sier Monica Mæland.

Bakgrunnen for høringsforslaget, er ifølge Mæland at hun har fått en rekke henvendelser fra politikere som har mange ulike spørsmål til brannen i Lehmkuhlboden.

Vil lære av høring

– I den forbindelse sa jeg at det kunne være naturlig å ha en slags høring hvor man kunne lytte til alle involverte og ansvarlige, både lokale og statlige myndigheter, sier Mæland.

Hun avviser at det er snakk om mistillit mot seg selv.

– Dette er en gedigen misforståelse. Miljeteig vet åpenbart ikke hva en høring er. Hun har siden før brannen ble slukket, stått og ropt på byrådets hode. Det handler ikke om det, men å lære av erfaringene, sier byrådslederen.

Ifølge regelverket er det bystyrekomiteene som skal kalle inn til høring når de mener at en sak ikke er godt nok opplyst fra byrådet sin side. I går vedtok derfor komite for helse og sosial, med Arbeiderpartiet og SV i spissen, å holde en høring etter brannen i Lehmkuhlboden.

— En fallitterklæring

Oddny Miljeteig reagerer sterkt på Monica Mælands fremgangsmåte i denne saken.

— Byrådet har ikke myndighet til å kalle inn til høring. Med dette viser Mæland at hun ikke i det hele tatt respekterer eller har forstått hva som er bystyrets, og byrådets fullmakter. Hun må sette seg ned og lese reglementet, sier MIljeteig.

Hun karakteriserer handlingen som en fallitterklæring.

— Byrådet kastet kortene for sin egen informasjonsplikt. Dette viser at Mæland selv forstår at hun er på tynn is, sier gruppelederen i SV.

KRITISK: Oddny Miljeteig, gruppeleder for SV i bystyret i Bergen, har vært svært kritisk til byrådets håndtering av Lehmkuhl-brannen.
Bergens Tidende
SVARER: Byrådsleder Monica Mæland sier SV har misforstått.
Brekke, Eirik