Dette har den 19 år gamle sjåføren fortalt til politiet. Hvis opplysningen stemmer, har den 61 år gamle Frp-politikeren et alvorlig troverdighetsproblem. Han har nemlig hevdet at han ikke ante at sønnen hadde vært hos avdøde.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han benekter å ha bedt sønnen oppsøke avdøde, sier 61-åringens forsvarer, advokat Nina Monssen.

Tvinge ut sannheten

De tre siktede har gitt ulike versjoner av hendelsesforløpet som endte med at Asbjørn Hvidevold mistet livet.

61-åringen nekter for å ha bestilt drapet. Han kan kanskje ha snakket med sønnen på telefon drapskvelden, men visste ikke at sønnen da var på Halsnøy.

26-åringen har innrømmet at han angrep Hvidevold med balltre, men hevder dette ikke var planlagt.

— Han sier at faren er helt uskyldig, sier forsvarer Steinar Yndestad.

Begge disse forklaringene rimer dårlig med 19-åringens historie. Han hevder at 26-åringen ringte faren flere ganger mens de var på vei sørover fra Austevoll. Sønnen skal da ha spurt hvor Asbjørn Hvidevold bodde.

19-åringen har forklart at han trodde de var ute på oppdrag for 61-åringen. Og oppdraget var å true Hvidevold til å tilstå at han hadde tatt livet av eks-kjæreste - Bente Gurine Bjørgen - to år tidligere.

— Vi skulle tvinge sannheten ut av Asbjørn, hevder 19-åringen.

«Stopp! Stopp!»

Den 26 år gamle sønnen dro fra boligen i Bergen til Austevoll. Herfra kjørte han og kameraten sammen i sistnevntes Mercedes. 19-åringen skal ha blitt lovet 2000 kroner for å kjøre til Halsnøy.

— Meningen var aldri å drepe, har 26-åringen fortalt i politiavhør.

Planen hans var å gjøre et lydopptak av Asbjørn Hvidevolds drapstilståelse. Hvis den uføretrygde 60-åringen nektet, skulle han overtales med balltre.

De tre skal ha snakket sammen i over en time uten at det ble utøvet vold, men da mennene var på vei ut av huset, skal Hvidevold ha uttalt at han hadde «god samvittighet». Da klikket 26-åringen.

Ifølge 19-åringen ropte han «stopp, stopp» mens den eldre kameraten deljet løs på Hvidevold. Etter å ha slått seks-sju ganger med balltreet, tapet 26-åringen offerets hender og føtter sammen.

De siktede har forklart at 60-åringen pustet da de forlot ham i hjelpeløs tilstand. Siden liket først ble undersøkt av rettsmedisinere to døgn senere, er det vanskelig å slå fast nøyaktig hvor lenge Hvidevold lå i gangen før han døde.

Redd han skulle blø i hjel

Advokat Odd Drevland ønsker ikke å kommentere klientens forklaring, men sier at 19-åringen bistår politiet.

— Han har det forferdelig vondt nå. Det var aldri hans ønske å skade avdøde. Han ba til Gud om at Asbjørn Hvidevold måtte overleve, sier Drevland.

19-åringen skal ha fortalt at han ikke våget å tilkalle ambulanse. Først da han fikk høre at en mann var funnet død på Halsnøy, kontaktet han politiet.

I avhør fortalte 19-åringen både hvor balltreet var dumpet og hva han og kameraten hadde snakket om etter drapet.

Ifølge 19-åringen møttes de to i Austevoll onsdags kveld. Under dette møtet skal 26-åringen ha fortalt hvordan faren reagerte da han fikk høre hva som hadde skjedd med Hvidevold.

— Pappa var redd for at han skulle blø i hjel, skal 26-åringen ha sagt.

- SKULLE FÅ PENGER: - Han har det forferdelig vondt nå, sier Odd Drevland. I går ettermiddag besøkte advokaten sin klient i politiarresten i Bergen. 19-åringen hevder at han ble tilbudt betaling for å oppsøke Asbjørn Hvidevold. PÅL S. SCHAATHUN (foto)