— Først i dag føler de at de har fått et svar, sier Siren Preto.

Hun er bistandsadvokat for mannen som ble påkjørt på Ulvenvegen av en elev ved Os vidaregåande skule. Onsdag startet rettssaken mot den nå 21 år gamle bilføreren.

År i usikkerhet

Den da 66 år gamle familiefaren gikk langs Ulvenvegen da han luftet hunden til datteren. En bil med fire skoleelever var på vei til Meny. De skulle kjøpe lunsj, men kom aldri så langt. Sjåføren mistet kontrollen og kjørte på mannen.

— De har levd i usikkerhet og ikke visst hva som skjedde. Min klient husker ikke noe fra ulykken. I retten fikk de høre at en av passasjerene i bilen sa at han ble truffet av bilen, havnet opp på panseret og slengt over bilen, sier Preto.

— Hvordan reagerte de på det?

— Det gjorde godt å få en form for svar på hva som skjedde. De synes også at det skal bli godt å bli ferdig med saken. Det har tatt lang tid, sier Preto.

Var en aktiv pensjonist

Etterforskningen stanset nemlig opp da Os lensmannskontor måtte etterforske drapet på Hilda Feste.

Fotgjengeren ble påført store skader og lå nesten en måned på sykehus.

Deretter ble han overført til Nordåstunet og så til Os sjukeheim fra 20. januar. I mars 2012, over fem måneder etter ulykken, ble han utskrevet derfra til videre rehabilitering.

— Livet ble snudd opp-ned for både han og familien. Han har kone, flere barn og mange barnebarn. Fra å være en svært aktiv pensjonist med et aktivt liv ble han pleietrengende over natten. Påkjørselen fikk fatale konsekvenser for alle, sier Preto.

- En bauta

I dag bor han hjemme etter at huset er bygget om. Mannen er erklært 75 prosent medisinsk invalid. Flere bein i kroppen ble knust, han mistet deler av synet på begge øyne og påført hjerneskade.

Han har store problemer med hukommelsen og er også sterkt bevegelseshemmet. Han møtte ikke i retten fordi han ikke er i stand til det.

— Uten konen kunne han ikke bodd hjemme. Hun er en bauta, sier Preto.

Sjåførens forklaring bekreftet

Sjåføren nekter for å ha vært uaktsom da han kjørte. Farten var tema første dag i retten. Ifølge tiltalen kjørte han i minst 100 km/t før ulykken.

Selv sa han at han kjørte i 70 km/t. Den forklaringen ble bekreftet av de tre andre passasjerene.

— Vi mener vi kan føre bevis for det som står i tiltalen. Det er ingenting som er kommet frem som har svekket det, sier aktor Liv Giertsen.

Beklaget sterkt

Einar Råen er forsvarer for den tiltalte bilføreren.

— Min klient har forklart seg sammenfallende hele tiden. Han har holdt fast på at han kjørte i rundt 70 km/t, og ikke 100, slik aktor legger til grunn. Vi har hørt at de tre andre passasjerene bekrefter dette, sier Råen.

Bilføreren beklaget sterkt de skadene fotgjengeren ble påført. Han sa at han har tenkt på ham og ulykken hver dag siden påkjørselen.