— Nå er det glede i bygda. Det blir nok ikke noen tur ut herfra i kveld, men i morgen blir det en tur til Voss, sier Frøydis Gullbrå.

Hun er en av de 28 personene som har vært isolert i Gullbrå øverst i Eksingedalen etter et ras for ti dager siden.

— Vi ble veldig lei på slutten og håpet fra dag til dag at det skulle bli en åpning. Været har også vært mot oss, men nå var det heldigvis fint vær i dag, sier Gullbrå.

Hun har aldri opplevd å være isolert på grunn av vær og føre i mer enn ett døgn tidligere.

Lørdag fikk endelig de øverst i Eksingedalen igjen tilgang til omverdenen. Men, det ble vanskeligere enn antatt for Statens Vegvesen å åpne fylkesvei 344 mot Eksingedalen i Vaksdal kommune, ti dager etter at den ble stengt av ras.

VAR ISOLERT: Bildet viser Eksingedalen mot Gullbrå som er isolert etter snøras.
Ove Sjøstrøm

Fjernet snøen med hjullaster

Et helikopter fløy over området i titiden, og det ble bestemt at veien skulle åpnes. Brøytemannskaper jobbet med å få åpnet veien hele lørdag, og det ble først bestemt at de skulle fortsette søndag. Ved 20-tiden klarte de likevel å få fraktet vekk all snøen ved hjelp av en hjullaster.

De isolerte innbyggerne i Gullbrå har fått levert mat, nødstrømsaggregat og medisiner med helikopeter, etter å ha vært innesperret på grunn av et snøskred. Skredet gjorde at veien mellom Brakestad og Trefall ble stengt, og på grunn av fortsatt rasfare ble det vurdert som for farlig å åpne veien. Tidligere i uken ble det vurdert å evakuere innbyggerne med helikopter.

Får etterspill

Ordfører i Vaksdal, Eirik Haga, forteller at kommunen ønsker et møte med Statens Vegvesen og Fylkeskommunen etter den lange isolasjonen av Gullbrå.

— For området der det nå er stengt på grunn av rasfare foreligger det en reguleringsplan hvor veien legges ut på en fylling i Trefallsvatnet. Det er blitt utsatt en eller annen grunn og vi ønsker å ta frem igjen det prosjektet, sier Haga.

Kommunen vil også se på vintervedlikehold og vinterdrift av veien.

— Det er viktig, så vi ikke kommer opp i den samme situasjonen igjen.

SPERRET VEIEN: Skredet som gikk i Eksingedalen stengte veien inn til Gullbrå.
Frøydis Gullbrå

Frøydis Gullbrå er helt på linje med ordføreren.

— Det er klart at skal vi bo her oppe, kan vi ikke risikere dette hver vinter. Ved Trefallsvatnet er det et veldig rasutsatt. Tidligere kunne det brøytes opp igjen, og vi levde med rasfaren, men på grunn nye HMS-krav så stenges nå veien. Da må vi få sikrere vei der, og det håper vi at vi får. Vi håper vi får en dialog i løpet av vinteren, slik at det ved nye perioder med rasfare også finnes andre tiltak enn å stenge, sier Gullrbå.