— Nå er fremtiden vår reddet. Arbeidsplassene er sikret, sier Thor Sivertsen i Verkstedklubben til Bergens Tidende.

Regjeringen går inn for å bevilge 50 millioner kroner over 2006-budsjettet til ny tørrdokk. Frem mot ferdigstillelsen i 2008 skal det følge ytterligere 264 millioner. Prosjektets kostnad skal først kvalitetssikres. Deretter kan arbeidet starte, trolig i løpet av kommende år. Dokken skal utvides i både lengde, bredde, høyde og dybde for å kunne ta imot de nye fregattene.

— Den nye dokken vil sikre at de nye fregattene til enhver tid har tilgang til dokk. Dessuten vil kompetansemiljøet på Haakonsvern bli bevart, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Fra håp til fortvilelse

Et hundretall verkstedsansatte var i går formiddag samlet i kantinen i fjellhallen for å få informasjonen de har ventet på i åndeløs spenning.

— Pendelen har svingt fra håp til fortvilelse i fire år, sier Thor Sivertsen.

Så lang tid har det tatt for å få den første bevilgningen på plass. Nå regner de ansatte med at seieren kan innkasseres.

— Bygging av dokken er et være eller ikke være for mange av oss. Mange arbeidsplasser sto på spill, sier Thor Sivertsen.

— Vi så ikke lyst på situasjonen da Bondevik-regjeringen sløyfet bevilgning til ny tørrdokk i sitt budsjettforslag. Så øynet vi et håp da det ble regjeringsskifte. Optimismen steg ytterligere da Anne-Grete Strøm-Erichsen ble forsvarsminister. Hun hadde tross alt lovet oss ny tørrdokk. Da hun begynte å bli ullen om dette etter tiltredelsen, ble vi på ny urolige, utfyller Thor Sivertsen.

En endelig seier

Klubbleder Tor Rasmussen har vært gjennom de samme humørsvingningene de siste fire årene.

— Jeg kan vanskelig se at noen kan rokke ved dokken nå. Vi har en flertallsregjering som er enige. Da hjelper det ikke hva andre partier mener, sier Tor Rasmussen.

Lobbyvirksomhet

Helt til det siste har han og tillitsmannskollegene drevet intens lobbyvirksomhet. I innspurten har de arbeidet for å få SV på samme lag som Ap.

— Vi har hele tiden visst at Ap har vært på vår side. I det siste har vi også fått til en god dialog med SV, sier Rasmussen.

Ha gir avdøde stortingsrepresentant Leif Lund mye av æren for at dokken ble en fanesak for Ap.

— Synd at ikke han fikk oppleve dette, sa Tor Rasmussen på allmøtet.

Selv ble han hyllet for sin utrettelige innsats. Ansatte på rørleggerverkstedet overrakte ham både rosende ord og blomster. Det samme fikk han to av hans tillitsmannskolleger.

- Seier for klubbapparatet

— Dette er en seier for hele fagforeningsapparatet vårt. Klubben, med Tor Rasmussen i spissen, har gjort en kjempejobb, kommenterer Ragnvald Fotland.

Mange av de verkstedsansatte var ikke bare opptatt av at arbeidsplassene deres nå er tryggere.

— Nå får vi beholde det meste av fagmiljøet her ute på Haakonsvern. Det ville ha vært for galt om fregattvedlikeholdet for eksempel forsvant til utlandet, sier Thor Sivertsen.

— Dette er en seier for hele Bergen, supplerer klubbleder Tor Rasmussen.

I dag serverer han gratis kake til alle medlemmene sine.

— Den kommer til å smake ekstra godt, sier han.

FIKK BLOMSTER: Leder Tor Rasmussen i verkstedsklubben på Haakonsvern fikk blomster fra de ansatte for iherdig innsats i fire år for ny tørrdokk. FOTO: EIRIK BREKKE