— Nå er ballen kastet over til bileierne. Vi har brukt det spillerommet vi har og jeg kan ikke se at kommunen kan gjøre så mye mer. Nå må den enkelte ta utfordringen, sier Ingvar Tveit som er leder i Helsevernetaten i Bergen kommune.

Parkeringsplasser i bydelene

Tidligere i kveld vedtok lokalpolitikerne en rekke tiltak for å få ned luftforurensningen i sentrum. Blant annet skal det gå ekspressbusser fra bydelene til sentrum.

Det skal også opprettes flere parkeringsplasser i disse områdene slik at folk kan sette fra seg bilene og reise kollektivt videre til sentrum.

Men alt dette er nytteløst hvis bergenserne ikke velger å la bilen stå.

Første gang i Norge

— Det blir veldig interessant å se hva som skjer nå de neste dagene. Hvis dette går bra blir det en kjempeseier. Det er første gang man bruker slike akuttiltak i Norge. Derfor er dette voldsomt spennende, sier Tveit.

Espen Edvardsen i Naturvernforbundet Hordaland er også spent på om bergenserne kommer til å la bilen stå de neste dagene, men han er langt fra fornøyd med tiltakene fra kommunen.

— Det vi trenger nå er ordentlig en begrensning i biltrafikken ved å øke bompengeavgiften, og innføre vekselordning der biler med partall kjører en dag og de med oddetall den neste. Hovedproblemet er at strukturen ikke fungerer, sier han.

Full tillit til bergenserne

Edvardsen synes det er underlig at kommunen ikke har tatt tak i luftforurensningen før nå.

— De burde ha gjort noe med bergenstrafikken for mange år siden. Jeg håper det kommer et lovverk på plass med akutte tiltak som kan trå i kraft når luftforurensningen blir for høy, sier han.

Byråd Lisbeth Iversen understreker at hun har full tillit til at bergenserne vil gjøre det som er nødvendig for å få ned luftforurensningen i sentrum.

— Bergenserne har kvittet seg med tusenvis av vedovner, og de har sluttet med piggdekk. Det krever tilrettelegging, men jeg har stor tillit til at vi skal klare å få til dette også. De kan det med dugnadsinnsats, sier Iversen.

Hun regner likevel med en del innkjøringsproblemer når det utvidede busstilbudet starter i morgen tidlig.

— Det kan bli en del kø i forbindelse med dette, men vi skal være godt forberedt og har folk på plass på de forskjellige bydelssentrene, sier byråden.