Lørdag kveld brøt det ut brann i et 1200 m2 stort bygg Askøy seilforening holder på å sette opp.

YTTERVEGG: Den brannt mest på baksiden av bygget, her er det store matrielle skader.
MARITA AAREKOL

— Det er mange som er lei seg nå. Vi har bygget hele anlegget vårt på dugnad, og bare i dette bygget er det lagt ned mange tusen dugnadstimer, sier Thorvald Haarberg, leder for Askøy seilforening.

Må bli ferdig

Foreningens omfattende dugnadsinnsats er blant annet omtalt i boken «Den norske dugnaden» av Håkon Lorentzen. Medlemmene har jobbet med bygget helt siden 1998, men arbeidet er kraftig intensivert den siste tiden.

— Vi har sagt ja til å arrangere VM i militær seiling til sommeren. Vi har veldig mye å gjøre fremover i den forbindelse, og vi er avhengig av at bygget står ferdig. Dermed trengte vi absolutt ikke en slik brann nå, sier Haarberg.

Likevel mener han at foreningen har hatt flaks. Huset var hermetisk lukket fordi det pågikk luftavfukting. Dermed hadde flammene liten tilgang på oksygen, noe som kan ha reddet huset fra å brenne ned.

— I tillegg ble brannen oppdaget tidlig fordi det var en treningssamling like ved. Ungdommene og lederne fikk varslet brannvesenet som kom raskt i gang med slukking og verdiredning.

Ukjent årsak

Haarberg anslår at rundt 20 m² av en vegg er ødelagt av flammene. Det gjenstår å se hvor mye som er ødelagt av vann og røyk i resten av bygget.

— En del av bygget er sperret av, så vi får ikke svar på det ennå.

Det er ventet krimteknikere til stedet på mandag. Frem til det forblir trolig brannårsaken ukjent.

— Det er ingen ovner i denne delen av bygget. Luftavfukterne er kalde maskiner som trekker til seg fuktighet, og ingen av disse har brent, sier foreningslederen.

- Kunne blitt storbrann

— Dette kunne fort ha blitt en storbrann. Vi kom i rette minutt, sier vakthavende brannsjef Roger Ingebrigtsen i Askøy brann og redning.

Fordi bygget ikke var innredet gikk det rask å få kontroll over brannen. Men på grunn av størrelsen tok det lang tid å få ut all røyken.

— Hele veggen som brant må nok bygges opp på nytt. Det er minimalt med vannskader, men røykskadene er nok ganske omfattende. Plasten som er hengt opp i bygget er smeltet, og det er mange vinduer som har sprukket på grunn av den høye temperaturen, sier Ingebrigtsen.

Brannvesenet gjorde seg ferdig med etterslukking klokken 02.30 natt til søndag. Deretter fikk seilforeningens medlemmer ansvar for vakthold og varsling hvis brannen skulle blusse opp igjen.

Håper på hjelp

Haarberg håper nå på hjelp utenifra for å få bygget ferdig i tide.

— Vi har kaskoforsikring på oppføring av bygget, så jeg regner med vi får dekket tømrere til å bygge opp igjen det som er ødelagt. Så håper jeg vi kan fortsette å byggingen parallelt i andre deler av bygget, men det er klart at det blir mye ekstraarbeid.

Haarberg sier medlemmenes innsats betyr enormt mye for foreningen, og at det samtidig viser at foreningen betyr mye for dem.

Det nye bygget skal bli foreningens hovedhus, hvor det blant annet skal holdes kurs, møter og trening.

DAGEN DERPÅ: Therese Sandvik, Thorvald Haarberg og Torbjørn Halvorsen sjekker brannskadene.Alle tre med i styret i Askøy seilforening.
MARITA AAREKOL