• På med hjelmene, folkens! Vi kommer til å få kjeft i hele dag. Ap-veteran Arne Jakobsen og resten av bygningsrådet har mye å stri med når de drar ut av rådhuset på befaring.

HANS K. MJELVA

— Kan du si noe om det første vi skal til, Øines?

Fra første rad i minibussen går Anne-Grete Strøm-Erichsens (Ap) spørsmål bakover mot byråkraten i baksetet. Utenfor vinduene glir gatelysene i Sandviken forbi.

Klokken er litt over halv ni og rådgiver Olaf Øines begynner dagens første orientering til de 15 medlemmene i Komité for miljø og byutvikling.

— Det springende punkt er hvor stor fortetningsgrad det skal være. Naboene er selvsagt skremt av fortetningen. Men som sagt: Fagetatens vurdering er at dette er fornuftig, orienterer Øines.

Barn mot gamle

På venstre side av den smale boligveien åpner det seg en lang og smal mark. Her skal det bli over 70 leiligheter i 2-3 etasjers lavblokker.

Bussen åler seg frem i mørket, og i det veien krysser marken ser vi mottakskomiteen under gatelykten. De er like mange som komiteen i bussen.

Ap-veteran Arne Jakobsen roper at hjelmene må på, men blir korrigert. Så galt er det ikke. Men det kan det være. Kristian Helland (KrF) mimrer alvorlig om gamle damer i Sandviken som ville banke komitémedlemmene.

— Hei. Vibeke Østbø.

Tertnesflatens frontfigur hilser på politikerne som tyter ut av bussen. Ingen ser ut til å ville slå. Østbø går kjapt gjennom naboenes hovedinnvendinger, i tre punkt, før hun tar komiteen med på tur gjennom nabolaget.

- Å be om konflikter

— Jeg har tatt dere med hit for å vise at vi befinner oss i en typisk småhusbebyggelse i Bergen, forklarer Østbø ved enden av blindveien.

Noen av politikerne er tydelig irritert over å ha blitt lurt med til et sted der ingen hus skal bygges.

Vel tilbake til utgangspunktet lyser en annen av aksjonistene, Olav Hellevik, med en lommelykt på marken. Der har de laget en liten labyrint av blå tau strekt mellom påler. Her skal husene stå.

I den smale tarmen mellom to av husene har utbyggeren tegnet inn lekeplassen. Østbø mener det er å be om konflikter å plassere en lekeplass utenfor vinduene til pensjonistene i omsorgsboligene.

Flere tar ordet. Litt for mye tid går, før Strøm-Erichsen tar regien. Befaringen blir høflig avrundet. Hun forteller om komiteens stramme program, før hun avslutter oppmuntrende:

— Dere har gitt en veldig god redegjørelse.

Klokken er 9.22. Vi er ti minutter forsinket allerede.

Proffene

Minibussen kjører videre mens rådgiver Øines orienterer om neste befaring. Der er det fylkesmannen som har protestert, ikke naboene. På en av de få gjenværende sjøtomtene på Tertnes vil en av Åsanes store eiendomsutviklere, Tore Andersen, bygge fem eneboliger. Den nederste blir liggende bare 20-30 meter fra fjæresteinene, noe som bryter med strandloven og krever at komiteen gir dispensasjon.

Andersen overlater praten til Tore Jensen, en forhenværende byråkrat som har hoppet over gjerdet og blitt rådgiver for utbyggere. Et enslig nabopar har møtt frem i duskregnet, bare for å si at de støtter prosjektet. Et par av komitémedlemmene rusler noen meter ut i den våte skogsbunnen, før de har sett nok.

Ampert

På neste befaring står også eiendomsutvikleren i bakgrunnen mens arkitekten fører ordet.

— Dette utkastet har fått ros fra planavdelingen - på faglig grunnlag.

Arkitekt Arne Bjerk strever med å få albuet seg plass til den fargerike tegningen som skal vise hvor nybygget til Handelsstandens Aldersboliger skal ligge. Illsinte naboer kliner seg inntil Bjerk og komitémedlemmene som forsøker å se, mens klokkene til Biskopshavn kirke hamrer over oss uten tegn til å slutte.

Bjerk peker på et grønt felt på kartet, der barn skal leke. Dilly Skomdal fra Foreldreutvalget på Hellen Skole protesterer, men Bjerk snakker videre og tar frem en gipsmodell som skal vise hvor fint bygget glir inn i landskapet.

I det foreldrerepresentanten starter sitt velformulerte motinnlegg har den gale guden som styrer været i Bergen funnet ut at det ikke lenger holder med duskregn. Nå høljer det ned. Og kirkeklokkene hamrer fremdeles. Men Skomdal fullfører: Barna mister lekeplassen. Skolens 6-åringer får fin utsikt byttet ut med en betongvegg. Den smale veien blir enda fullere av biler.

Nå er det arkitektens tur til å protestere, og foreldrerepresentantens tur til å si at nå er det hun som snakker.

Rektor Håvard Strømmen fortsetter tiraden mot utbyggeren, og er til og med frekk nok til å bruke Bjerks egen modell som illustrasjon. Bjerk krever at modellen blir vernet mot regnet, og blir hørt av en mann med rød paraply.

En gul ballong

— Det er så mye støy. Altså, det gjelder å kunne skille støyen fra saklige argumenter, forklarer Kristian Helland, i det bussen kjører bort fra nok en konfrontasjon. Denne gangen sto kampen om en grønn høyde på Mannsverk.

— Når de snakker om at det vil rasere hele området, må jeg si at vi befinner oss i hver vår virkelighet, fortsetter Helland, mens minibussen forsetter mot byens bedrestilte strøk.

Naboene på Mannsverk har fått arkitekt til å illustrere hvordan de nye blokkene vil ruve i landskapet. Beboerne i Fantoftveien har rigget seg opp med mobilkran. Og en gul ballong er på vei.

Mens Erik Wald-Jacobsen bruker krykken til å peke ut hvordan den planlagte lavblokken vil ruve på andre siden av veien, ankommer Morten Fondenes med ballongen som til liks med mobilkranen skal vise hvor høyt bygget blir. Når Fondenes har fått kilt fast ballongen i et tre, i en for utbyggeren gunstig lav høyde, har komiteen gått lenger ned i veien.

Paradis Veikro

— Det var høyt, synes jeg.

Den tidligere byrådslederen og den tidligere ordføreren er enige. Mobilkranen ser ut til å ha gjort sin nytte. I varmen på bussen utveksler komitémedlemmene synspunkter, før bussen svinger opp foran Paradis Veikro.

Over skiver med speilegg og skinke forteller de om hvordan det alltid blir konflikter når byen skal fortettes. Ingen vil ha nye naboer, men nye hus må bygges.

Klokken er snart ett, og bygningsrådet har ennå et idrettsanlegg, en privat hyttebro, en brygge og blokker på Laksevåg å se på. 20. januar får vi vite hvem som får tommelen ned av komiteen.

EN FREKK EN: Rektor Håvard Strømmen på Hellen skole har lånt gipsmodellen til arkitekt Arne Bjerk, og vil vise at Bjerks bygg vil sperre inne 6-åringene på skolen. På den andre siden av paraplyen står en bekymret Bjerk mellom sinte naboer med politikerne i bakgrunnen.
KONGER PÅ HAUGEN: Komité for miljø og byutvikling klatrer opp på berget for å se, mens utbygger og naboer tolker kommentarer og kroppsspråk. <br/>Foto: JAN M. LILLEBØ
TIDLIG PROTEST: Naboaksjonist Olav Hellevik tar lommelykten i bruk når bygningsrådet dukker opp på Tertnesflaten i grålysningen for å se på planlagte omsorgsboliger.
LUFTIG: Morten Fondenes prøver tappert å få opp ballongen som skal vise politikerne hvor høyt huset i Fantoftveien blir. Men ballongen går fast i treet.
BLOKK: Erik Wald-Jacobsen viser Anne-Grete Strøm-Erichsen og resten av bygningsrådet hvor høy blokken på andre siden av Fantoftveien vil bli.