• DU er den aller beste julepresangen! Barbara Wnuk jubler i telefonen. Hun har akkurat fått vite at hennes mann, Andrzej, kommer hjem fra Bergen for å feire jul sammen med familien i Polen.

Se innslag fra btv: Familien Wnuk får vite om gaven (tekstet)

Se innslag fra btv: Rieber hjelper polakkene

I går var det gledestårene som tok overhånd. Da vi møtte Barbara fredag, i familiens lille loftsleilighet i Sopot, var situasjonen en helt annen. Da hadde hun verken håp om å få mannen sin hjem til jul, eller i det hele tatt råd til å feire jul. Men med god hjelp fra Rieber-familien er ikke julen lenger avlyst hos familien Wnuk.

- Nå tror jeg at det blir en gledelig jul. Min mann kommer hjem, og det er det viktigste for oss.

Drømmen å få pappa hjem

Lite ante Barbara i går at denne dagen ville snu opp ned på livet til familien — igjen. Denne gangen til det bedre.

— Da jeg våknet i går morges og så nysnøen, sa jeg til mine barn: «Se barn, pappa har sendt dere kyss med snøfnuggene fra Norge». Jeg våget ikke å tro at han faktisk ville være på vei hjem igjen så snart. Vi kan faktisk vente ham hjem allerede tirsdag.

For de tre barna, Ania (15), Janek (12) og Maciej (6) har den største drømmen gått i oppfyllelse; nemlig å få pappa hjem til jul.

— Det er utrolig viktig for oss, sier Ania. Hun finner ikke ord og får hjelp av sin bror, Janek, som sier at det rett og slett ikke går an å beskrive følelsen.

Svært tøff tid

Familien Wnuk har hatt en særdeles tøff tid. Etter at lønnen fra Norge uteble i nærmere fire måneder, har trebarnsfamilien måttet klare seg med kun 400 zloty, noe som tilsvarer ca. 800 norske kroner. Hjelpen fra Norge kom ikke én dag for tidlig.

— Det var som en hjelpende hånd til noen som holdt på å drukne. Jeg vil takke for hjelpen av hele mitt hjerte, sier Barbara. Hun er så rørt at hun ikke finner ord.

  • Jeg vet det ikke kommer til å bli lett fremover, men jeg frykter ikke lenger for fremtiden. Nå er jeg ikke redd for at vi igjen skal leve i elendighet, for jeg vet at dere i Norge ikke vender oss ryggen.
GLEDE I POLEN: Familien Wnuk gleder seg til å kunne feire julmed pappa. F.v. Maciej (6), Barbara (39), Ania (15) og Janek(12).
KETIL MOLAND OLSEN