Klokken ti presis i går åpnet årets sesong på Nordnes sjøbad. I god tid før det sto Målfrid Bruknapp parat utenfor porten med badetøyet i hånden. Klar til å stupe sommeren inn. Det har hun gjort 18. mai i femten år.

— Det er viktig å være førstemann uti, ler Målfrid i solveggen, ferdig med både første og andre dukkert for dagen. Sidemann Jan Sigurd Waage er ikke like fornøyd med Målfrids kjappe førstestup. Da han var på vei gjennom parken, hørte han bare et hvin fra vannkanten - og fryktet at Målfrid var i farten.

ý Det ergrer meg, det der. Hun slo meg med fem minutter. Men hun var så raskt uti at jeg tror hun må ha smitt seg inn over gjerdet før tiden, sier Jan Sigurd og lover revansj til neste år.

Hvem bryr seg om været?

De fuktige tradisjoners veier er uransakelige. Det virker nesten som om Nordnesgjengen har gledet seg mer til den attende mai enn den syttende.

— Dette hører med. Attende mai er det ut i vannet med oss, sier Jan Sigurd. Han har funnet veien til sjøbadet i (kremt) femti år. Holder seg foreløpig til bassenget, må minst ha femten grader i sjøen før han drister seg den veien.

For å snakke om været: Vi var heldige i år. Men hva hvis det hadde regnet? Hadde folket kommet likevel?

— Klart det! Været spiller ingen rolle. Jeg bader når det hagler og sludder og regner og alt, sier Målfrid og ler. Bare jogger seg varm på forhånd.

— Det folk glemmer, er at bassenget er varmt hele året. Det er varmere i vannet enn på land, sier Jan Sigurd og får seg en kopp kaffe fra Målfrids termos.

Mons Kvamme, badeveteran han også, kommer slentrende i hvit badekåpe.

— Du må passe på å skryte uhemmet av betjeningen her ute, de er utrolig kjekke. At kommunen sørger for at vi får morgenbading fra klokken syv i hverdagene er også helt supert, sier Mons til ivrige nikk fra medbaderne.

i hagen - nesten

Et titall mennesker har etter hvert funnet veien til det våte. Målfrid strekker armene i været, lukker øynene og smiler med hele kroppen.

— Dette er utrolig deilig! Nå begynner livet. Fra nå og fire måneder frem blir det herlig, utbryter hun.

Nå er det ikke sånn at det trivelige trekløveret er en vennegjeng.

— Ingen av oss har mye å gjøre med hverandre privat. Vi møtes i badet, sier Målfrid. Det blir tid til både dukkerter, kaffekos og filosofering.

Etter en stund tar Nils på seg morgenkåpen, går opp trappene og ut i parken.

— Jeg har så kort vei hjem at jeg bare kan gå sånn som dette her. Det er som å ha et basseng i hagen, humrer han i skjegget.

Fytterakkeren, så godt det går an å ha det.

FUKTIG TRADISJON: 18. mai hvert eneste år stimer ivrige badere til sesongåpningen på Nordnes sjøbad. De fleste holder seg til bassenget med sine 24 grader, men Målfrid Bruknapp var ikke snauere enn at hun hoppet i havet i går (11 grader), tett etterfulgt av Mons Kvamme.<p/>FOTO: ARNE NILSEN