• Jeg kan si med én gang at dette ikke er en religiøs konflikt, sier drapsofferets eks-kone, Safia Hussein.

Nå sørger hun og parets to barn over tapet av Musse Mohamoud Ahmed (45), som ble stukket i hjel på asylmottaket på Paradis tirsdag.

En kristen afghaner (28) er siktet for drapet. Han mener han blir forfulgt fordi han har forlatt islam, og sier han ble angrepet av Ahmed, som var muslim.

— Angrepet av islamister

— Det er helt utenkelig at Musse ville gjort noe sånt. Han behandlet alle likt, uavhengig av hudfarge eller religion. Han var ikke spesielt religiøs, sier Safia Hussein. Hun er norsk statsborger og bor i Bergen med parets 10 år gamle sønn og 18 år gamle datter.

Hun forteller at Ahmed arbeidet for Røde Kors i Somalia, før han kom til Norge i fjor høst.

— Han hadde lært seg engelsk, og arbeidet blant annet som tolk. Han jobbet med folk fra mange land, både kristne og muslimer. Det var aldri noe problem for ham. Men han ble angrepet av Al-Shabaab fordi de mente han konspirerte med kristne. Han ble skadet, og fikk et stort arr på skulderen. Det var én av grunnene til at han dro til Norge, sier Hussein.

Al-Shabaab er en radikal islamistisk opprørsbevegelse, som kontrollerer deler av Somalia. Organisasjonen har tidligere kastet ut Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner fra områder den kontrollerer.

- Ville være med barna

Hussein kom til Norge i 2002, mens Ahmed var igjen i Somalia. Til tross for at paret ble skilt, beholdt han kontakten med barna, forteller hun.

— De snakket ofte sammen på telefon. Han var glad i dem, og håpet å kunne bo med dem i Norge. Barn trenger begge foreldrene, selv om de er skilt, sier hun.

Etter at Ahmed kom til Norge og fikk innvilget oppholdstillatelse, bodde han på asylmottaket mens han ventet på å kunne flytte til en permanent bolig.

— Jeg var veldig glad for at han kom til Bergen, så han kunne være med barna. Og de var selvfølgelig glade for å ha ham her. Alt lå til rette for et fredelig og godt liv, sier hun.

Drapet fikk hun vite om da politiet ringte henne. Men i begynnelsen var det stor forvirring om hvem som egentlig var offer og gjerningsmann.

— Det var helt forferdelig at han ble beskyldt for å være drapsmannen. Det har vært så mange påstander i mediene. Jeg kan si med én gang at dette ikke er en religiøs konflikt. Det er ikke sånn jeg kjenner Musse. Han er en sosial og omgjengelig type, som er godt likt, sier hun om sin eks-mann.

Uklart hendelsesforløp

Den drapssiktede afghaneren (28) har lenge gitt uttrykk for at han lever i frykt fordi han har konvertert fra islam til kristendommen. I fjor ble han skåldet etter en diskusjon om religion på et asylmottak i Rogaland. En somalier ble tiltalt for å ha kastet kokende vann over konvertitten, men han ble frikjent i lagmannsretten for to måneder siden.

I avhør har 28-åringen forklart at han ble invitert inn på et rom av Ahmed. Ahmed skal angivelig ha låst døren og gått til angrep med kniv. Afghaneren hevder han klarte å avverge angrepet, før han grep kniven og stakk Ahmed. Deretter flyktet 28-åringen ut av huset ved å hoppe ut vinduet i annen etasje. Kort tid senere ble han pågrepet, mens Ahmed lå igjen død. Han var påført mer enn ti knivstikk.

Nå åpner offerets familie huset for slektninger som kommer fra andre deler av landet for å delta i begravelsen. De setter sin lit til at politiet kommer til bunns i saken.

- Mye som ikke stemmer

— Saken er fortsatt under etterforskning. Politiet må få bruke den tiden de trenger for å finne ut hva som har skjedd. Det er mye som ikke stemmer. Drapsmannen sier han handlet i selvforsvar, men hvorfor stakk han da så mange ganger, spør Hussein.

Livet har tatt en brå vending for familien.— Vi håpet vi skulle få et fredelig liv i Norge, og at vi kunne samarbeide om å gi barna en god oppvekst. Vi så et lys i tunnelen, men nå er alt mørkt, sier Hussein.