Dragan Stamenkovic, politimann og ansvarlig for Public Relations i Vranje-politiet i Serbia, sier de foreløpig ikke kan si noe om foranledningen til nordmannens angivelige steinangrep.

Nordmannen ble skutt og døde etter det som skal ha vært et angrep på en serbisk tjenestemann fra spesialpolitiet.

— Vi vet ikke hvorfor dette skal ha skjedd. Forhåpentligvis vil vi har mer informasjon i morgen. Så langt jeg vet nå, har vi ingen vitneopplysninger om noen opptakt til angrepet. Han skal ha gått direkte bort til politimannen med steinen i hånden og angrepet. Det angrepet har flere vitner sett. Så skal han ha tatt et Kalashnikov automatvåpen fra politimannen og åpnet ild, sier Stamenkovic til BT.

Ca. 500 meter fra huset

Ifølge ham, ligger vaktposten der politimannen skal ha blitt angrepet, cirka en halv kilometer fra huset der nordmannen bodde med konen. Det var en ordinær vaktpost. Stamenkovic sier det nå er opp til retten hvilke videre skritt som skal tas.

— Så langt jeg vet nå, vet vi ingenting om hvor nordmannen kom fra eller hva han gjorde før steinepisoden. Jeg har heller ikke hørt noe om at det var diskusjoner eller krangel mellom nordmannen og politimannen før angrepet. Men som sagt: Kanskje vet vi mer om dette mandag, sier polititalsmannen.

- Var nordmannens kone hjemme da han ble skutt på gaten utenfor huset?

— Ja, det var hun. Hun var i huset.

- Vet du om hun så det som skjedde?

— Det vet jeg ikke.

Utenriksdepartementet (UD) hadde søndag ettermiddag ingen opplysninger om hva som nå skjer med nordmannens kone.

— Dette er en serbisk politietterforskning, og vi forholder oss til det, sier Frode O. Andersen, fungerende kommunikasjonssjef i UD.

Dragan Stamenkovic i Vranje-politiet sier at nordmannens kone er blitt avhørt og så løslatt.

— Politiet har passet hennes. Men både hun og mannen oppholdt seg lovlig i Serbia, sier Stamenkovic.

— Konen ble løslatt etter avhør.

- Løsnet skudd

38-åringen skal ifølge politiet ha slått en serbisk politimann gjentatte ganger med en murstein, og skal så ha klart å sikre seg politimannens Kalashnikov automatvåpen. Deretter skal han ha løsnet skudd - både mot politifolkene som fulgte etter ham og mot serbiske soldater som kom i en minibuss for å hjelpe.

Nordmannen ble drept av medlemmer av det serbiske gendarmeriet, en paramilitær styrke med politimyndighet, melder den albanskspråklige nettavisen Titulli ifølge NTB.

- Mye smugling

Presevodalen sør i Serbia er preget av politiske spenninger. Området var mellom 1999 og 2001 åsted for en væpnet konflikt etter at en lokal albansk gerilja gjorde opprør mot Milošević-regimet i Serbia.

I etterkant av konflikten har spesialpoliti og militære styrker vært sterkt til stede i dalen. Streng grensekontroll blir håndhevet for å stanse våpensmugling.

— Området etter sigende også blitt et område for narkotika- og menneskesmugling, forteller Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold). Han kommer opprinnelig fra Kosovo og kjenner konflikten i Presevo godt.

— Kosovo-krigen gjorde det mulig å smugle våpen over grensen. Området var veldig ustabilt i den tiden, og våpnene fløt. På begynnelsen av 2000-tallet ble det satt inn styrker for å stabilisere området, sier han.

- Politiske spenninger

Selv om det er naturlig at Serbia holder streng kontroll i grenseområdet, gjør tilstedeværelsen av militærstyrkene situasjonen aggressiv i seg selv, mener norsk-albaneren. Flertallet av beboerne i dalen er albanske, mens autoriteter og spesialstyrker stort sett er serbiske, forklarer han.

Konflikten i området lever fremdeles.

— I fjor var det store demonstrasjoner, hvor tidligere geriljaledere var involvert, sier Taraku og utdyper:

— Albanerne krever mer selvstyre i serbiske områder der de utgjør et større flertall, som i Presevo-dalen, mens serbere frykter at albanske separatistiske krefter ønsker at området skal bli en del av Kosovo.