Navn : Inge Glambek

Alder : 53 år

Yrkestittel : Seksjonsoverlege ved kirurgisk avdeling på Haraldsplass sykehus. Musiker på fritiden.

Bosted : Wergelandsåsen på Minde.

Hvor vokste du opp? — Jeg vokste opp i Nattlandsveien til jeg var tolv år. Da flyttet vi til Skjold. Det var sinnssykt mye folk der jeg vokste opp. Kan du tenke deg, det var 28 førsteklasser på Landås, Fridalen og Slettebaken skoler.

Hvor ville du helst bodd? - Der jeg bor nå på Minde. Vi har nettopp flyttet til et fantastisk, flott hus.

Hvor går søndagsturen? - Det beste stedet er Lyderhorn. Det er passe lang tur, og 360 graders fantastisk utsikt. Du kan se oljeplattformer i klart vær.

Favorittutested? - Logen bar er et koselig sted å gå, eller Holberg. Men jeg går sjelden ut.

Hvor handler du klær? - Klær skal være svarte, myke og store nok. Jeg har ikke et veldig aktivt forhold til klær, men av en eller annen grunn finner jeg alltid masse på Marks & Spencer i London. Hvis jeg skal finne noe her, er jeg innom kjedebutikkene.

De beste skillingsbollene? - Jeg har et sterkt forhold til skillingsboller. Baker Namdal i Eikangervåg laget på 60-tallet noen legendariske skillingsboller. Min mor byttet til seg oppskriften mot en gammel, nydelig oselver-båt. De som likner mest, har jeg funnet én gang, på Vågen fetevare. Nei, skillingsboller er ingen spøk.

Ditt beste skoleminne? - De har jeg fra gymnaset. Vi startet viseklubb og basketballklubb på Katten.

Din bergenske favorittrett? - Den heter puspas. Det er rett og slett fårikål på bergensk, der det er lov å bruke hvitløk, gulrøtter, salvie og basilikum.

Hvor er du medlem? - Det er mange kirurgiske foreninger, og så sitter jeg i styret i Norsk dagkirurgisk forening. Jeg sitter og i styret i Norsk bluegrassforening.

Hva samler du på? - Jeg har mange strengeinstrumenter. Jeg har åtte gitarer, to banjoer, seks mandoliner, en cello og en indisk sitar. Jeg samler bare på instrumenter jeg bruker. Ditt bergenske favorittuttrykk? - Det er så vittig, fordi Lasse Berntzen, en veldig god venn av meg, stjal uttrykket «å belite seg» da han ble intervjuet. Det handler ikke bare om å gi seg, men å gi seg med æren i behold.

Hva er du mest stolt over? - De områdene i byen vi har klart å bevare. Bryggen for eksempel. Jeg er stolt over at det tross alt har blitt bevart mye fint på Nordnes, i Sandviken og på Engen.

Hva ville du vist en turist? - Jeg ville vist dem arkitekturen på Torgallmenningen, de små smugene utover Nordnes, og så ville vi endt opp på Nordnes sjøbad. Om sommeren er jeg der hver dag så sant jeg har sjansen til det.

Hva er du minst stolt over? - Jeg er mist stolt overRådhuset og Blåkorsbygget og det som er plantet midt i byen uten noen respekt for det som ligger rundt.

Hva mangler i Bergen? - Spillesteder i normal åpningstid. Det er så mye god musikk og mye som skjer, men det er ingen steder å høre det i normale tider for folk som går i jobb. I England og USA starter konserter klokken 20-21. Tenk å stå og spille midt på natten, og folk tyter og tyter, og du hører ikke så mye. Det er ikke rart, for klokken er 02 og de er dritings.

Hva savner du når du er på reise? - Jeg var i Libanon i et halvt år, og det ble bare varmere og tørrere. Da lengtet jeg etter de våte sommerdagene når det regner og alt er vått, grått og mørkegrønt.

Det mest romantiske stedet? - Romantikk har mer med stemning og folk å gjøre enn steder. Men det er ett sted jeg husker fra ungdommen da jeg begynte å få kik. Det er når det var mørkt og is på Tveitevannet, og vi slepte jentene etter skøytebeskytterne. Det var litt trolsk og mystisk stemning.

Ditt første kyss? - Det var dødsuromantisk, men samtidig fryktelig nifst og spennende. Jeg var 13 år, på klassefest og vi lekte kyss, klapp og klem. Det var i mørket og jeg var fryktelig forelsket, husker jeg. Det klaffet veldig godt, for det var hun jeg skulle kysse. Hun het Kari.

Favorittbergenser? - Det er NRK-journalisten Bård Ose. Han er den flinkeste og mest uegennyttige kulturarbeider vi har i Bergen. Han har fått ut Arne Bendiksens samlede, Ivar Medaas' beste, han har skrevet bok om Beatles og Stones. Nå er han veldig opptatt av Jan Eggums musikkleksikon.

Har du gått i buekorps? - Det var min største skuffelse som barn at jeg aldri fikk gå i buekorps. Min far, bestefar og onkler gikk i buekorps, men vi måtte på landet hver eneste helg. Det gikk så langt at min mor måtte sy striper i buksene mine da jeg var fem, seks år.

Når var du på Stadion sist? - Jeg hadde partoutkort på 70-tallet, men så ble det mer butikk og mindre patriotisme. Jeg sto i mål på et av guttelagene til Brann, og smet meg på alle kampene. Men nå er det blitt en organisert gjeng som kler seg ut og står og brøler.

Det flotteste byfjellet? - Lyderhorn. I tillegg til flott utsikt, er det et heksefjell. Det var der de vestnorske heksene samlet seg før de skulle til Bloksberg.

En god dag i Bergen? - Det er søndag, med masse aviser og kaffe på sengen. Så går jeg på Lyderhorn, det er selvfølgelig fint vær. Så går jeg hjem og bruker et par timer på kjøkkenet og har familien på søndagsmiddag. Deretter går jeg på konsert om kvelden.

Ordfører for en dag? - Da ville jeg gått til angrep på skjenkebevillingene. Nå er det ølkranene som bestemmer når det skal spilles musikk. Det er en idiotisk bestemmelse som sier at det ikke er lov å selge øl mellom kl. 19 og 22 på alle fine spillesteder i Bergen, for de er også nattklubber. Og så ville jeg sørge for at Nordnes sjøbad aldri stenger.

Bergen om 50 år? - Jeg ønsker at sentrum er enda mer tatt vare på. Og så håper jeg at det bor folk innenfor de gamle bymurene.