«Å bli torturert», «Å bli plaget om igjen og om igjen» og «Å skrive stygge ting på nett». Det var noen av setningene som kom frem da elevene i klasse 8c skulle beskrive hva mobbing er.

— Det er mye enklere å skrive stygge kommentarer på nettet, når man er gjemt bak en skjerm og ikke ansikt til ansikt. Likevel er det sårende for den som mottar det, sier Marion Belsnes, elev i klasse 8c.

Hun er av elevene som driver Vær en venn sin nettside på Facebook denne uken, og som fikk besøk av Vær en venn-teamet. Hver uke mottar en ny klasse stafettpinnen.

— Blir mer bevisste

Kontaktlærer Ellen Salomonsen tror det er lurt at elevene reflekterer over mobbebegrepet.

— Ved å definere hva mobbing og vennskap er måtte de reflektere over hva som ligger i begrepene, og kanskje de dermed ble mer bevisste, tror hun.

Henrik Nylund var en av elevene som skulle definere hva vennskap er. Han skrev «å fremsnakke».

— Det er liksom å snakke positivt om andre som ikke er til stede. Det motsatte er baksnakking, og det er ikke greit. Jeg synes det er viktig å snakke fint om andre, og mener vi har et godt klassemiljø hos oss, hvor det er mye vennskap, sier Nylund.

- Skal kjenne seg hjemme

Lærer Salomonsen forteller at de jobbet aktivt for et godt skolemiljø.

— Vi vil at elevene skal være trygge på hverandre, og kjenne seg hjemme i klasserommet og ellers på skolen. Elevene har selv laget regler for hvilken oppførsel som er ønsket, og hvordan de vil at man skal oppføre seg mot hverandre, sier hun.

Skolen har nulltoleranse for negative kommentarer og kroppsspråk.

— Vi prøver å være oppmerksomme på hvilke egenskaper vi setter pris på hos hverandre, sier Salomonsen.

Følg klassen videre på vår nettside på Facebook.

Se video øverst i saken.

venar.jpg