59-åringen fra Måløy ble sendt til Ulvsnesøy skole for gutter med tilpasningsvansker. På det isolerte skolehjemmet i Vaksdal i Hordaland husker han at Edvard Befring jobbet en periode.

— Jeg var elev fra oktober 1957 til desember året etter. Jeg har ikke gode minner fra den tiden.

Befring må ha visst hva som foregikk, mener 59-åringen.

- Jobbet på institusjon

Professor Edvard Befring ble nylig utnevnt til leder for utvalget som skal kartlegge overgrep mot barnevernsbarn etter 1945. Ekspertkommisjonen ble oppnevnt av barnestatsråd Laila Dåvøy.

Befring ledet frem til 2000 det hittil største utredningsarbeidet om barnevernet i Norge, og er blitt en av de fremste og mest respekterte ekspertene på feltet.

— Jeg synes ikke det er riktig at Befring skal granske fortiden når han selv jobbet på en slik institusjon, mener 59-åringen.

Til kafeen på Majorstua i Oslo har han tatt med en artikkel fra Aftenposten. Den er ikke mange dagene gammel, men allerede brettet mange ganger. Han har streket under navnet til fylkesmann i Oslo og Akershus, Hans J. Røsjorde, som uttaler seg om Oslos egen granskning av barnehjem. Røsjorde mener fagfolk må være uavhengige. I slike kommisjoner skal det ikke sitte barnehjemsbarn.

— Er folk som har jobbet på slike steder uavhengige, da? spør 59-åringen.

Komme til departementet?

For en uke siden ringte Måløy-mannen til Barne- og familiedepartementet og sa hva han mente om den saken. Kort tid etterpå ble han ringt opp av departementets øverste byråkrat, ekspedisjonssjef Haktor Helland. Toppbyråkraten inviterte 59-åringen til et møte tirsdag klokken 9, og de skulle få med seg Befring.

— Jeg fikk beskjed om at de kunne være behjelpelige med billighetserstatning, forteller 59-åringen.

Fikk nei fra Bergen

Noen uker tidligere hadde Måløy-mannen med avgangsvitnemål fra Ulvsnesøy henvendt seg til erstatningsutvalget for barnehjemsbarn i Bergen.

Erstatningspapirene kom. Han fylte dem ut. Men så sa det stopp.

— De beklaget at papirene var sendt. Jeg hørte ikke inn under Bergen, skolen var statlig, sier 59-åringen.

I møtet med departementet fikk han ferdig håndskrevet informasjon om hvordan han skal søke statens billighetserstatning. Etterpå møtte han professor Edvard Befring, som dro kjensel på 59-åringen.

— Jeg fikk følelsen av at de ville høre det jeg hadde å si, og at de ønsket at jeg ikke gikk noe annet sted.

Dersom det var noe jeg lurte på, kunne jeg bare ringe departementet, forteller 59-åringen.

- Overgrep på UIvsnesøy

Bergens Tidende har snakket med til sammen ni menn som var elever på Ulvsnesøy i andre halvdel av 50-årene. Flere hevder at voldelige avstraffelser og seksuelle overgrep var en del av hverdagen, og at gjerningsmennene både var blant ansatte og eldre elever.

Bergens Tidende understreker at ingen knytter Edvard Befring til sine anklager. De færreste kan huske ham.

— Guttenes terror seg imellom kunne være sex-overgrep og nærmest voldtekter. Ble vi tatt i røyking, måtte vi røyke doble doser til vi svimte av. Eller en eldre gutt tok på seg hanskene, og vi måtte ta imot slag. Slike ting må lærerne ha visst om, sier en 60 år gammel mann, som var på elev fra 1956 til 1958. — Jeg ringte til Oslo og fikk høre at saken min er foreldet. Jeg skal si deg: Dette er ikke foreldet før jeg ligger i graven.

Han husker Edvard Befring som «det eneste lyspunktet» den tiden han var der, en som lyttet til guttene og aldri sladret.

- Har vært djevelsk

En mann i 50-årene går med på å svare via e-post. Han ber om å få slippe flere spørsmål.

— Når det gjelder misbruk, så foregikk det på elevsiden også. Det er der de verste minnene kommer fra, skriver han.

En annen tidligere elev, som ber om at alder og bosted holdes skjult, hevder han på Ulvsnesøy ble utsatt for seksuelle overgrep fra ansatte over flere år. Han husker de eldre guttene straffet de yngre med slag mot hodet.

— Årsaken kunne være at du fikk en pakke med godteri i posten hjemmefra, og unnlot å dele med de store.

Tidlig på 60-tallet prøvde han å få hjelp hos det lokale sosialkontoret der han slo seg ned.

— Jeg ble ikke trodd. Siden har jeg slitt med dette. Familien min vet ingenting, sier han.

— Det har vært djevelsk.

HOLDT HEMMELIG: - Jeg mener det blir feil når Befring - som har jobbet på Ulvsnesøy - nå skal granske meg og andre barnevernsbarn, mener den tidligere eleven ved skolehjemmet i Vaksdal. Han vil skjule sin identitet fordi flere familiemedlemmer ikke kjenner historien hans.<br/>Foto: HÅVARD BJELLAND