16. desember tok den kurdiske forskeren og forfatteren Choman Hardi fly fra Bergen via Oslo til Paris. Med seg i håndbagasjen hadde hun en liten, svart bærbar PC.

– Datamaskinen inneholder viktig og sensitiv informasjon, blant annet over 60 dybdeintervjuer med overlevende fra folkemordet i Irak. Disse skulle brukes i forbindelse med opprettelsen av et nasjonalt museum for folkemordet, forteller Hardi.

Ber om hjelp

Da hun kom til Paris, innså hun at datamaskinen lå igjen i lommen på setet foran. Siden har hun ikke sett den.

– Jeg hadde også utkastet til min nyeste novelle, en diktsamling, samt upubliserte artikler og oversettelser lagret på maskinen.

Over tre års forskning er tapt. Sikkerhetskopi hadde hun ikke.

— Du kan bare tenke deg til hvor fortvilet jeg er nå.

Uten hell har hun vært i kontakt med SAS for å prøve å lokalisere datamaskinen.

– Jeg håper inderlig at noen melder seg for flyselskapet. Det er ikke viktig for meg å få selve PC-en tilbake, det jeg bryr meg om er filene med arbeidet mitt.

Unike dybdeintervjuer

Forskeren var invitert til Bergen av Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinneforening for å holde foredrag om kjønn og migrasjon den 14. desember.

— Noen dager tidligere hadde jeg returnert fra Kurdistan hvor jeg intervjuet overlevende fra folkemordet i Irak. Både film- og lydklipp var lagret på datamaskinen. Det er snakk om skildringer av personlige tragedier som vil bli svært vanskelig å gjennomføre på nytt. Jeg håper fortsatt inderlig at jeg vil få de tilbake, sier Hardi.

Vet du noe om PC-en? Kontakt BT på telefon 02211 eller mail: 2211@bt.no

Privat