Det var natt til 1. januar i fjor dødsulykken skjedde i Sauevågen på Lindås nord for Bergen. Tirsdag startet rettssaken mot den 24 år gamle mannen fra Nordhordland.

Han var beruset da ulykken skjedde og har forklart at han husker ingenting fra kjøreturen.

Det var heller ingen andre vitner til ulykken.

— Ikke sett lignende

I retten fortalte mannen at han våknet dagen etter ulykken og ble skrevet ut fra Haukeland sykehus.

— Jeg følte meg litt mørbanket, sa han.

Speedometeret på tiltaltes bil sto på 120 kilometer i timen, mens turtelleren sto på 3000 omdreininger.

Ut fra det la representanter fra Statens vegvesen og politiet til grunn at tiltalte hadde holdt en fart rundt 120 kilometer i timen.

— Jeg har vært på mange ulykkessteder, men jeg har ikke sett mer maltraktert bil enn avdødes. Den andre bilen hadde også voldsomme skader, sa Erik Tvedt, inspektør fra Statens vegvesen.

— Dersom det hadde vært en direkte front mot front-kollisjon, hadde trolig begge vært døde, la han til.

- Skar over den gule linjen

Tvedt mener tiltalte hadde større fart og traff bilen til Frode Furnes uten at tiltaltes bil bråstoppet. Han mente tiltalte hadde hatt en «heldig» vinkel idet ulykken skjedde.

Både han og andre vitner i retten sa at det ikke så ut som om tiltalte hadde brukt bilbelte.

Politioverbetjent Trude Wergeland la frem en rapport i retten. Den konkluderte med at Furnes kom kjørende nordover fra Knarvik. 24-åringen kom motsatt vei.

Bilen hans skar over den gule midtlinjen i motsatt felt og traff Furnes på hans venstre side, ifølge Wergeland.

- Fortsatte 50 meter

Hun mener hans bil ble slått ut til siden i autovernet, som hadde store skader.

— Bilen til tiltalte fortsatte sannsynligvis 50 meter fra treffpunktet og snurret rundt slik at den ble stående med panser i retning mot stedet han kom fra. Sannsynligvis kjørte tiltalte for fort, sa Wergeland.

Hun viste til at de fleste av bildelene etter ulykken lå i høyrefeltet som går nordover og der Frode Furnes kjørte.

- Kan man utelukke et annet hendelsesforløp enn det du har skissert, spurte forsvarer Jannicke Keller-Fløystad.

— Nei, jeg sliter med å se for meg at noe annet skjedde, svarte Wergeland.

Mannen selv nekter skyld.

Det er tvil

Politiet har ulike konklusjonsgrader når de skriver rapporter ved kriminalteknisk seksjon. Wergeland har gitt denne rapporten konklusjonsgrad 3.

- Hva betyr det, spurte Keller-Fløystad.

— Graden benyttes når det er påvist en klar overvekt av karakteristiske spor eller detaljer uten at helhetsbildet nødvendigvis fullt ut er overrensstemmende. Det er således liten tvil knyttet til resultatet av undersøkelsen.

- Han føler sorg

Dersom konklusjonen er helt sikker, bruker man graden 1. Dersom det ikke er mulig å trekke noen konklusjon, brukes graden 6.

— Jeg ønsker ikke å forhåndsprosedere saken, men vil understreke at denne saken har gått sterkt inn på min klient. Han klarte ikke helt å forklare for retten hvordan han har tatt ulykken, men jeg vil understreke at han føler sorg over det som har skjedd. Samtidig kan han ikke innrømme skyld for å ha forårsaket kollisjonen når han ikke husker den, sier Keller-Fløystad

— Det var ikke vitner til stede da ulykken skjedde, og jeg synes saken er så godt belyst som det er mulig. Jeg mener årsaksforløpet er godt belyst, oppsummerer Jan Grahl-Madsen, politiadvokat og aktor.