RIO DE JANEIRO (Aftenbladet): - For meg handler det bare om å komme seg igjennom OL uten at jeg driter meg ut. Jeg har jekket meg ned, sier Henrik Ingebrigtsen til Aftenbladet i deltakerlandsbyen i Barra en times kjøring fra strendene på Copacabana i Rio.

Under søndagens pressemøte var det ingen tvil om at lillebror Filip ble dratt fram som den av brødrene som helt klart har størst muligheter i OL. Begge løper forsøksheat på 1500 meter tirsdag ettermiddag norsk tid, men Henrik Ingebrigtsen har som Aftenbladet omtalte i forrige uke skader som gjør at han ikke er i stand til å prestere maksimalt.

Selv sier 25-åringen at skaden i tåen og låret gjør at han bare kan yte 75 prosent.

Pappaens brutale beskjed til Henrik: - Du burde ikke vært i OL.

Må bedøves med sprøyter

Faktisk er det så ille at Henrik Ingebrigtsen, ifølge faren Gjert, må ha sprøyter med bedøvelse begge skadestedene før han skal løpe forsøket tirsdag.

For Filip Ingebrigtsen er situasjonen helt annerledes. Han er fersk europamester fra Amsterdam og sier rett ut at han blir skuffet om det ikke minst blir en semifinale. Han røper også at det langt fra var tomt på tanken da han stormet inn til gull i Amsterdam-EM.

Her blir Filip Ingebrigtsen intervjuet fra alle kanter under søndagens pressemøte i deltakerlandsbyen. I bakgrunnen står Henrik Ingebrigtsen og prater med Hedda Hynne som skal løpe 800 meteren for kvinner.
Vidar Ruud, NTB Scanpix

- Jeg kjente allerede før siste runde at jeg kom til å vinne EM. Jeg hadde flere gir igjen da og tok heller ikke ut alt i det løpet, sier Filip.

23-åringen vedgår at han i løpet av sesongen ikke bare har kommet fram fra brorens skygge, han sier rett ut at han føler seg sterkest av dem, og at han fortjener den stadig økende oppmerksomheten.

Men favorittstempelet i familien bryr han seg ikke så mye om. Eller som han selv sier, det er mange andre enn Henrik å slå i et OL.

- En finale i OL hadde vært helt fantastisk. Det er ikke sikkert jeg får denne muligheten igjen, understreker løperen som også vant NM på 800 meter før avreise til Rio.

MINSTEBROR INGEBRIGTSEN HERJET I NM: Løp fra de andre med en gang.

Kommer en lillebror til

Henrik Ingebrigtsen innrømmer at han ikke liker at lillebroren har passert ham. Han påpeker imidlertid at Filip har vært igjennom skadene Henrik nå opplever, og at han i så måte har fortjent oppturen årets sesong har vært.

Etter OL legger Henrik seg på operasjonsbordet for å fikse hovedleddet i den vonde tåen. 10 uker etterpå går han i gang med opptreningen til 2017-sesongen.

- Da skal orden i familien gjenopprettes. Uten tvil, slår Henrik Ingebrigtsen fast og nikker bestemt.

Pappa og trener, Gjert Ingebrigtsen, mener Henrik har kommet over kneiken med at Filip har inntatt posisjonen som familiens sterkeste kort.

Han sier det kan ha en positiv effekt med tanke på å ta litt press av Henriks skuldre, men merker helt klart at situasjonen er uvant for den eldste løpersønnen – og at revansjelysten er veldig stor.

- Henriks konkurransementalitet er så ekstrem at den spiser ham opp innvendig. I eget hode er han allerede i gang med neste sesong. Samtidig skal han vite at det kommer enda en lillebror og melder seg på snart. Jeg er ikke sikker på om Henrik har familierekorden på 1500 meter om 10 år, sier Gjert Ingebrigtsen og tenker på stortalentet Jakob (15).