Videoavhøret av den andre av fem unge argentinske menn som skal ha blitt utsatt for overgrep fra den norske misjonæren (45), ble onsdag ettermiddag avspilt i Bergen tingrett.

I avhøret forklarte mannen, som i dag er 25 år gammel, hvordan han som 15-16-åring første gang skal ha blitt utsatt for overgrep av 45-åringen.

I kirken hver uke

25-åringen jobbet den gang sammen med sin far med hagearbeid, og fikk oppdrag hos misjonæren. Jevnlig utførte han diverse forefallende arbeid i misjonærens hjem. I samme periode ble han også aktiv i den norske pastorens menighet.

— Han snakket om Gud og sånt, vi hørte kristen musikk mens vi arbeidet. Jeg begynte å gå i kirken hver uke. Der oppførte han seg som en pastor, man kunne ikke merke at han hadde en mørk del inne i seg, fortalte 25-åringen.

Første gang han skal ha blitt utsatt for overgrep, ble han ifølge sin forklaring overrumplet av den 20 år eldre mannen.

— Etterpå sa han at vi kunne møtes igjen på kvelden og snakke om det som hadde skjedd. Jeg tenkte han ville si at det som hadde skjedd var feil, men det var det motsatte som skjedde. Han ville gjøre det samme igjen, fortalte 25-åringen.

- Gutter overnattet ofte

Han torde ikke fortelle noen om hva som foregikk, og trodde lenge at han var den eneste som var blitt utsatt for slike tilnærmelser fra pastoren.

— Men det var andre gutter som gikk i kirken også. Han var alltid omgitt av gutter. Det var gutter fra barnehjemmet hos ham, og de overnattet ofte. En uke var det en av dem som overnattet, neste uke var det en annen. Nå vet jeg at det var lureri han drev med, at han gjorde det samme mot dem, sa den unge mannen i avhøret.

- Brukte penger og familie

Han mener 45-åringen kynisk utnyttet de unge guttenes fattigdom eller gjorde seg til venns med familien deres.

— Han brukte alltid penger, og han brukte familien. Han hadde et godt forhold til min mor og min far. Han visste hvordan han kunne lure hver enkelt. En trengte noe, en annen trengte noe annet. Han var en utspekulert type, han visste hva guttene trengte, sa 25-åringen, som ifølge tiltalen skal ha blitt utsatt for gjentatte voldtekter gjennom en periode på fire år.

Misjonæren nekter skyld på dette tiltalepunktet, men har delvis erkjent å ha utnyttet tillitsforholdet gutten hadde til ham for å oppnå seksuell omgang.