— Mest sannsynlig er dødsfallet i Bergen et enkeltstående tilfelle, og gir ikke grunnlag for panikk, sier infeksjonslege Alexander Leiva ved Haukeland universitetssykehus til bt.no.

— Legionella er svært lite smittsomt, og smitter ikke fra person til person. Men for enkelte kan legionella være farlig. Derfor er det viktig å være årvåken.

Særlig blant eldre og røykere kan legionella ramme hardt. Hvert år får Haukeland universitetssykehus i gjennomsnitt inn to til tre pasienter med legionella.

Det er to-tre år siden forrige gang en pasient døde av legionella i Bergen.

— Det kan godt være at langt flere blir smittet, men sykdommen kan være vanskelig å diagnostisere, og oppdages ikke alltid. Men de aller fleste tåler en legionella-infeksjon, sier Leiva.

Den typiske legionella-pasienten har vært ute på reise, oftest i Sør-Europa, bodd på hotell og får en lungeinfeksjon etter hjemkomsten.

— Når det gjelder smitte innenlands, er det stort sett bare sporadiske enkelttilfeller. Men hvis folk blir veldig syke og får lungeinfeksjon, bør man oppsøke lege. Ved mistanke om legionella-smitte, blir pasienten lagt inn på sykehus. Pasienter med legionella behandles med et spesielt antibiotikum og støttebehandling, som pustehjelp og væske.