• Verden raste nær sagt sammen for meg i Vatlestraumen. Jeg føler ingen glede over at jeg klarte å komme meg ut av styrehuset i aller siste sekund, sa los Vermund Halhjem under sjøforklaringen i dag.

— Jeg har vondt inni meg når jeg tenker på de omkomne og de etterlatte. Mer har jeg ikke å si, sa Halhjem til avslutning under sjøforklaringen i dag.

Dette sa han etter å ha forklart seg i syv timer i går og i hele formiddag.

Klokken 09.10 startet sjøforklaringen etter "Rocknes"-forliset opp igjen i Bergen tingrett.

Advokaten grep inn

  • Jeg vet snart ikke hva jeg skal svare lenger, sa Vermund Halhjem etter bare tjue minutters utspørring av sjøfartsinspektør Finn Paulsrud.

Etter å ha blitt grillet vel og lenge om navigasjonssamarbeidet mellom los og kaptein på broen før svingen inn til Vatlestraumen, grep losens advokat inn, ba Paulsrud moderere spørsmålene, og presiserte at Halhjem kun har status som vitne under sjøforklaringen.

Halhjem selv ble etter hvert tydelig frustrert over spørsmålsstillingen fra sjøfartsinspektøren.

— Jeg føler at spørsmål etter spørsmål er om det samme hele tiden. Jeg har svart så godt som jeg kan i åtte timer, sa Halhjem, og fikk støtte av tingrettsdommer Ove Kjell Hole.

Ville ikke svare

Da Halhjem litt senere ble spurt om sin personlige mening om hvorfor båten kantret så raskt, avsto han fra å svare.

— I tiden etter ulykken har mitt støtteapparat skjermet meg fra all media og all tv-dekning. Den informasjonen jeg har fått, har vært vurdert av støttegruppen. Jeg forstår såpass at det er kommet opp veldig mange teorier om hvorfor båten gikk rundt. Jeg tror derfor det blir feil av meg å svare på det spørsmålet, sa Halhjem.

1000 ganger i Vetlestraumen

Etter sjøfartsinspektørene, ville Halhjems egen advokat, Øystein Hordneland, vite hvor mange ganger losen har loset eller seilt båter forbi ulykkesstedet.

— Jeg har passert gjennom Vatlestraumen på sør- eller nordgående ca. 800-1000 ganger, eller rundt 500 ganger tur-retur, lød losens svar.

— Har du reist gjennom med så store båter før, undret dommer Hole?

— Ja, blant annet cruisebåter, som for eksempel "Maksim Gorkij" på 220 meter. En stor del av turene har vært med HSDs hurtigbåter, hvor jeg jobbet før, forklarte Halhjem.

Advokat Jostein Egeland i Norwegian Hull Club stilte deretter spørsmål om Halhjem har vært involvert i uhell på sjøen tidligere.

— Det var et tilfelle i Måløy hvor vi ved kaitillegg skrapte opp malingen på en skuteside og bøyde en stang på rekkverket. Kapteinen ville ikke ta skuten i land alene, så det var jeg som ga ordrene, forklarte Halhjem.

Etter "Rocknes"-ulykken er det satt ut en ny stake i Vatlestraumen.

— Tror du denne grunnstøtingen ville ha skjedd om staken var utplassert på det ulykkestidspunktet? spurte Egeland.

— Nei, vi hadde aldri grunnstøtt den dagen hvis den staken hadde stått der, svarte los Halhjem.

Da los Vermund Halhjem var ferdig med sin forklaring, ba han dommer Hole om avslutningsvis å få si noen ord.

— Verden raste nær sagt sammen for meg i Vatlestraumen den dagen mellom halv fem og fem.

— Jeg føler ingen glede over at jeg klarte å komme meg ut av styrehuset i aller siste sekund. Jeg har vondt inni meg når jeg tenker på de omkomne og de etterlatte. Mer har jeg ikke å si.