• Dette minner svært om den løsningen SV foreslo i regjeringen i juli. Det sier partiets nestleder og statsråd Audun Lysbakken til bt.no.

— Den gang nådde vi ikke frem med vårt syn, om alternativ utredning av sjøkabel og vurdering av alternative traseer til kraftlinjen. Jeg skal ikke innkasserer noen seier ennå, men vil si at jeg er svært glad for den løsningen som kom i går. Det var en stor dag.

Jeg håper SV-ere merker seg at vår strategi har ført frem Audun Lysbakken

— Noen mener dette bare er skuebrød, at Ap og Sp har bestemt seg for luftspenn uansett?

— Dette er en reell prosess, saken er åpnet igjen, kritikerne er blitt hørt.

Lite ferie Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren er fortsatt på ferie, men som statsråd og nestleder i SV har han fulgt kraftlinjesaken tett.

— Det viktigste vi har fått til nå er at de blir hørt alle de som ville utrede alternativet til Statnetts planer for kraftledningen. Jeg håper SV-ere merker seg at vår strategi har ført frem.

— Betyr dette at det ikke er nødvendig for landsstyret i SV å behandle saken, slik Hordaland SV har lagt opp til?

— Jeg tror nok saken kommer opp. Men da for å diskutere videre hvordan vi skal håndtere saken, sier Lysbakken. Han er tilbake på jobb mandag. Forrige uke måtte han også drive politikk i ferien, i forbindelse med den tragiske barnevernssaken i Bergen.

— Tøffest i min tid - Jeg kan ikke nekte for at tiden etter regjeringens ja til kraftlinjen den 2. juli, har vært den tøffeste i min tid som aktiv politiker. Trykket har vært enormt.

Lysbakken vedgår at det var tøft å ta nederlaget i regjeringen, særlig etter at han som førstekandidat for SV ved valget i fjor kjørte knallhardt mot mastene i Hardanger.

— Har saken slitt på regjeringssamarbeidet?

— Den har nok vært tøff for alle de tre partiene, men vi er ikke i tvil om at det var rett av oss å si fra: Dette vedtaket er vi uenig i. For en gangs skyld har vi hatt oppe en miljøsak som ikke har handlet om SV. Det er Arbeiderpartiet som har fått kjørt seg. Resultatet av det så vi i går.

Synspunkter? Delta i diskusjonen her!