• Først ble min bror torturert i lengre tid, senere ble han drept etter at han ble falskt anklaget for kvinnehandel. Han hadde hjulpet meg å flykte til Kina.

Den nordkoreanske avhopperen Byeon Nan Hee (25) fortalte dette før konferansen om Nord-Korea som Raftohuset arrangerer i Bergen fra i dag til fredag.

— Det er mye jeg har å takke min bror for og på mange måter føler jeg at det var min skyld at han ble drept, sa en gråtkvalt Nan Hee.

Flukt

Tre nordkoreanske avhoppere fortalte sterke historier om hvordan det var å leve i et totalitært regime og hvorfor de hadde flyktet fra landet.

På pressekonferansen foran den internasjonale konferansen «North Korea; New Approaches» som ble ledet av Jan Ramstad, styreformann i Raftostiftelsen, deltok også Benjamin Yoon, leder for den sørkoreanske organisasjonen Citizens' Alliance for North Korean Human Rights, medarrangør av konferansen.

De to andre avhopperne, Kim Cheol Woong og Kim Young, kunne også fortelle hvordan det var å leve i verdens mest lukkede land uten kunnskap om verden omkring, om hvordan de dyrket lederen Kim Il Sung, selv om han døde for 12 år siden, at 200.000 landsmenn sitter i konsentrasjonsleirer som knapt noen slipper levende ut fra og hvordan matrasjonene bestemmes av hvor lojal du er mot lederne som tyranniserer og undertrykker deg.

Bark og urter

— I 1994 kollapset økonomien i Nord-Korea og det var svært vanskelig å skaffe nok mat til familien. Vi dro ofte opp i fjellene og samlet urter og bark for å ha noe å fylle magene med. Under en slik tur i regnvær ble jeg alvorlig syk av tyfoidfeber og min bror bar meg på ryggen over grensen til Kina. Jeg var bevisstløs i mange dager og det tok lang tid å komme seg igjen, fortalte Byeon Nan Hee.

Før konferansen startet i går deltok flere titall mennesker, mange av koreansk opphav, i en marsj i Bergen, «Tale for de tause», for å minne om at Nord-Korea-konferansen pågår. Demonstrantene bar munnbind som et symbol på den totale kneblingen befolkningen i Nord-Korea er utsatt for.

Omkring 180 delegater fra 22 land deltar på konferansen og det er første gang det arrangeres en så stor samling i Bergen med søkelys på Nord-Korea.