Høyres nye leder erklærer seg helt enig med Reiulf Steen (Ap) som i torsdagens BT gjorde et nummer av at partiledere må skjære klar av etterplaprere når de bygger opp et nettverk av nære og fortrolige rådgivere.

— Jeg er helt bevisst på å unngå den type mennesker. Jeg er alltid skeptisk til folk som bare har det med å komme og klappe meg på skulderen når det går bra, sier Erna Solberg til BT.

Oddvard Nilsen viktig

— Jeg har ikke noe hemmelig og uformelt nettverk som ikke kan leses ut av rangstigen i Høyre. Jeg har derimot nære venner og familie som jeg snakker åpent med, også om politiske spørsmål.

— Hvem er de viktigste i problematiske situasjoner?

— Oddvard Nilsen er en viktig person for meg, både fordi han er kunnskapsrik og er solid på mange måter. Generalsekretæren er naturligvis også viktig. Jeg har jo kjent Trond (Trond Reidar Hole) i mange år.

Fremhever Knut Opheim

  • Hva så med din mann Sindre, som mange fremhever som din viktigste politiske rådgiver?

— Man unngår ikke å bli preget av en person som man lever sammen med. Sindre er, takk og pris, meget kritisk. Han er nok mitt nyttigste og viktigste korrektiv når alt kommer til alt.

— Hvor mye betyr lokale støttespillere her i Bergen som del av nettverket?

— Det er spesielt et par av lokalpolitikerne i bystyret som må nevnes. Det er Knut Opheim og Monica Mæland. Johan Giertsen er i en litt annen kategori, for han snakker jeg mye med i egenskap av politiker og ikke minst som nær venn gjennom svært mange år.

— Hvem søker du til når en virkelig krise før eller senere oppstår?

— Da er jeg forberedt på å søke hen til et medmenneskelig nettverk som ikke nødvendigvis består av politikere, men snarere venner og familie - og venner av min mann.

Jubalon ved steinen

Søndag formiddag blir hun på Høyre-landsmøtet i Oslo valgt til ny partileder etter Jan Petersen. Fremtredende partifeller i Bergen antyder overfor BT at det vil bli markert med tydelig «bergensk ramme» omkring.

Dagen etter inviterer Bergen Høyre til fest og jubalon rundt den blå steinen på Torgallmenningen. Der vil ordfører Herman Friele og byrådsleder Monica Mæland ta imot henne på partiets og byens vegne, slik det sømmer seg når en dronning vender hjem.