• Han kan ha begått lovbrudd, men han reddet også mennesker, sier den folkemord-siktede 45-åringens bror.

Før i tiden hadde Seleman Mudenge og hans lillebror hver sin butikk i handelsgaten i Kibungo.

Storebroren driver fortsatt jernvarebutikken sin. Lillebroren har bodd i Bergen de siste ti årene. Nå sitter han fengslet, siktet for folkemord i Rwanda.

— Han kan ha gjort sine feil eller lovbrudd, men han reddet også mennesker, sier Mudenge om den ti år yngre broren.

Han vil ikke gå nærmere inn på hva slags feil eller lovbrudd broren kan ha gjort. Han har bare hørt om fengslingen på rwandisk radio, og ikke fått den bekreftet fra andre. Også flere aviser i Rwanda har skrevet om 45-åringen fra Bergen.

- Var velstående

Mudenge forteller om en snill lillebror.

— Han var en ydmyk gutt som var snill med andre i oppveksten. Jeg kan ikke si noe stygt om ham, sier Seleman Mudenge.

I Kibungo var 45-åringen en relativt velstående mann, med penger han tjente på dagligvarebutikken han drev. Butikken lå bare 50 meter unna storebrorens butikk.

I går skrev BT om hvordan øyenvitner og overlevende fra folkemordet plasserer 45-åringen som en av sjefene i Interahamwe i regionen rundt Kibungo. Militsen var ansvarlig for storparten av drapene under folkemordet.

— Var broren din med i Interahamwe?

— Jeg vet virkelig ikke. På den tiden bodde vi litt unna hverandre. Det jeg kan si, er at noen ganger sa folk at de tilhørte Interahamwe for å beskytte andre mennesker, sier Mudenge.

På den måten kunne de slippe å bli mistenkt for å skjule noen.

BT har intervjuet to av dem som forteller om hvordan 45-åringen og en annen bror holdt dem skjult. Begge to er blitt kontaktet av 45-åringen, og én av dem fikk en pengegave i april i år. Historiene de forteller, tilsvarer det storebror Seleman sier: Flere i nær familie eller nære venner ble skjult på et loft med 45-åringens medvirkning.

Mudenge forteller at han og lillebroren snakket sammen på telefonen sist gang i november i fjor. Temaet var et bryllup i familien. Mudenge har vært i avhør med norsk politi både i januar og i mars i år.

Han nekter for at lillebroren var politisk aktiv blant de ekstreme hutupartiene som planla folkemordet både ideologisk og praktisk.

— Han var ikke høyt utdannet, så det er ikke mulig at han kunne være innblandet i politikk, sier Mudenge.

- Trodde det var en spøk

Også 45-åringens kone i Bergen sier mannen hennes prøvde å redde folk under folkemordet.

— Han gav penger av sin egen lomme for å hindre at mennesker ble drept, sier hun.

Hun ønsker ikke å fortelle hva som skjedde med familien i 1994 så lenge saken mot mannen er uavklart. Men hun er klokkeklar på at han er uskyldig.

— Det var ikke en lett tid for oss. Han har ikke drept noen, og står heller ikke bak noen massakrer. Han har ikke hatt noen kontakt med Interahamwe.

— Var han politisk engasjert?

— Han har aldri deltatt i politiske aktiviteter, han har bare jobbet for å skaffe brød til familien. Han var handelsmann, og drev en butikk. Han har alltid likt å arbeide, er alltid tidlig på plass, og gjør en god jobb, sier konen.

Da 45-åringen og konen fikk vite at han var etterlyst av Interpol, tok de det ikke alvorlig.

— Vi trodde det var en spøk. Vi visste at han ikke hadde gjort noe galt, og hadde god samvittighet. Det er viktig å være klar over at det er mange uskyldige som er blitt anklaget i Rwanda. Han er ikke den første og blir ikke den siste som anklages for folkemord uten å være skyldig. De aller fleste som har blitt etterforsket i Norge har fått saken henlagt, sier konen.

- Rolig familie

Hun kom til Norge som kvoteflyktning i 1999. To år senere fikk mannen innvilget familiegjenforening. Hun beskriver årene i Bergen som gode.

— Vi har hatt det bra i Bergen, og har levd som en rolig familie. Både han og jeg har jobbet, vært med venner, og tatt oss av barna. Han pleier å rydde i huset, handle eller lage middag, mens jeg er på jobb. Han henter datteren i barnehagen og kjørte de eldste barna til forskjellige fritidsaktiviteter. Han er en snill mann og et smilende menneske.

— Hvorfor blir han anklaget av vitnene?

— Han blir ikke anklaget fordi han er skyldig, men fordi han er hutu og var i en god økonomisk situasjon i Rwanda. De tror kanskje han er rik siden han bor i Norge. Vitnene sier det de blir bedt om å si av myndighetene. Vi har erfaring med dette, vi vet hvordan det foregår. Det samme har skjedd i mange andre saker.

Konen sier det var hun som sendte penger til Rwanda, 900 kroner til en venninne hvis mann hadde fått kreft, og 900 kroner til en barndomsvenn som hadde fått barn. Politiet fant kvitteringene da de ransaket huset.

— Hvis det lå noe kriminelt bak de pengene ville vi vel ikke latt kvitteringene ligge i huset, sier hun.

Konen sier hun ikke har sovet siden arrestasjonen.

— Det er en stor psykisk påkjenning. Barna blir nødt til å ta mer ansvar hjemme når han ikke er her, og kan ikke være like mye med venner som før. Jeg er redd for at vi mister leiligheten. Vi kjøpte den i fjor, men vi klarer ikke beholde den på én inntekt.

MASSEGRAV: Bare i Kibungo er det flere massegraver etter folkemordet. Ved Kibungos gamle rådhus ble i underkant av 2000 lik gravd opp etter1994 og gitt en begravelse.
SEAN MELING MURRAY