• Vi har ventet at noe skulle skje, sier søster til 36-åringen som fredag drepte sin mor. Familien mener drapet på Jorunn Knutsen kunne vært unngått.

— Jeg ser politiet sier de leter etter et motiv. De kommer ikke til å finne noe. Han var bare veldig, veldig syk, sier Bodil Knutsen (37).

Fredag kveld fikk hun beskjeden: Lillebroren hadde drept hennes mor med kniv, før han selv ringte og varslet politiet.

— Lenge før presten kom på døren fikk jeg telefoner fra venner og kjente som hadde hørt rykter og lurte på om det var min mor som var død. Det var helt surrealistisk. Da presten kom, gikk det opp for meg at det var sant. Først da knakk jeg sammen, sier Knutsen.

Likevel tror hun andre ble mer sjokkerte enn den nærmeste familien.

— Vi har gått og ventet i alle år på at noe skulle skje. Men vi hadde aldri trodd at han kunne gjøre noe så ille, sier hun.

Ber Follese ikke dømme

I går kveld samlet Follese seg til minnestund for Jorunn Knutsen. I overkant av hundre personer møtte frem i bygdens bedehus.

Ekstra stoler måtte bæres inn helt frem til minnestunden begynte.

På vegne av Bodil Knutsen, takket barndomsvenninnen Ingvild Steffensen hjembygden for støtten familien hadde fått.

— Bodil har et ønske til oss som venner, naboer og bygd. Det er at vi ikke dømmer broren hennes. Han har vært syk i mange år. Den personen jeg kjenner, før han ble syk, kunne aldri ha gjort noe slikt, sa Steffensen.

Utenfor hang flagget på halv stang.

De etterlatte får hjelp fra kriseteamet i Askøy. I tillegg til sorgen over å ha mistet moren, må datteren også leve med vissheten om at det er hennes egen bror som har drept henne.

  • Det er en dobbel sorg. Jeg klarer ikke å være sint på ham. Han er i bunn og grunn den snilleste personen du kan tenke deg, før sykdommen tar over for ham. Han forgudet vår mor, hun betydde alt for ham, sier Knutsen.

Hun er rasende på helsevesenet, som hun mener ikke har klart å gi broren den hjelpen han trenger.

— Det har ikke vært noen oppfølging i det hele tatt, så vidt jeg vet. Han har gått i to år uten å ta medisiner. Både jeg og mamma har gjort alt vi kan for å skaffe ham hjelp. Men så lenge han er over 18 år og myndig, så kan han nekte å ta imot. Og helsevesenet kan ikke opplyse oss om hva slags kontakt han har med dem, siden han er voksen, sier hun.

Etterlyser tvang

Ifølge Knutsen har broren vært syk siden han var tenåring. Han skal blant annet ha fått diagnosen schizofreni, og skal ha hatt flere psykotiske episoder.

— Vi har klart å få ham tvangsinnlagt et par ganger for flere år siden, og han har vært innlagt frivillig en gang. Da har han vært bedre etterpå. Men han har egentlig aldri villet ha hjelp, og han har heller ikke fått et godt nok tilbud etter at han ble utskrevet, sier hun.

37-åringen etterlyser mer bruk av tvang når alvorlig psykisk syke ikke ønsker å ta imot hjelp.

— Inntil for få år siden bodde min bror hjemme hos vår mor og hun har vært hans hjelpeapparat. Da han fikk seg egen leilighet, tenkte vi at nå må vel endelig noen andre trå til, sier hun.

Slik gikk det ikke, ifølge søsteren. I stedet sluttet 36-åringen å ta medisiner, og skal ha nektet å slippe noen inn i leiligheten sin.

— Det godtok de, sier Knutsen.

- Kunne vært unngått

Nå vil hun engasjere seg i debatten om psykiatrien.

— Så lenge min bror tok medisiner, fungerte han helt greit. Han hadde selvfølgelig dårlige perioder, men han kunne leve i samfunnet som alle andre. Da er det meningsløst at han ikke kunne få hjelp til å fortsette med det. Jeg vet at dette ikke ville skjedd hvis han hadde fått det. Da ville min mor vært i live, sier 37-åringen.

Kommuneoverlege Christian Redisch Carlsen i Askøy kommune er ansvarlig for tilbudet som gis i førstelinjetjenesten til psykisk syke. Han er også ansvarlig for fastlegetjenesten

  • Jeg kjenner ikke til identiteten til den aktuelle 36-åringen som er siktet av politiet. Jeg kjenner derfor ikke til hvilken hjelp han har fått og hvilken hjelp han eventuelt ikke har fått. Jeg kunne uansett ikke gått ut med hans sykehistorie. Det blir noe annet om politiet mener det blir en del av etterforskningen, sier Carlsen.