— Det mest overraskende er at Rigmor Aasrud får fortsette som administrasjonsminister. Hun har til de grader vist at hun ikke har kraft nok til å få ut all den informasjonen hun skal ha fra byråkratene, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

— Men Jens måtte gjøre nå. Han kunne ikke lenger sitte og se på at Høyre hele tiden greier å fortelle hva de har tenkt å gjøre, mens Ap bare slukker branner og forteller hva de har gjort, sier Aarebrot.

- Som Mitt Romney

— Jens Stoltenberg har den siste tiden hatt det som Mitt Romney i USA. De har begge bare forsøkt å rette opp igjen ting som har gått galt. Nå må statsministeren tenke proaktivt, og vise at han har statsråder som kan utrette noe, ikke bare slukke branner et byråkrati med for stor makt har tent på, sier valgforskeren i Bergen.

— Han må nå ha statsråder som viser slagkraft og våger å lansere partiets egen politikk. Derfor tar han for eksempel regjeringens mest populære statsråd, Jonas Gahr Støre, over i Helsedepartementet for å få ryddet opp. Så får tiden vise om Gahr Støre er rette mannen der. Dette blir på mange måter hans svennestykke som politiker, sier Aarebrot.

— Anniken Huitfeldt er også et proaktivt menneske og en politiker som lytter til hva som skjer i samfunnet. Derfor får hun en tyngre rolle nå, og blir erstattet av en ung kvinne som kan bli populær i en langt enklere departement.

- Litt for snill

— Jens Stoltenberg måtte gjøre grep nå for om mulig å slu den negative trenden før valget om ett år. Jeg vet ikke om han klarer det, men han må forsøke, sier Aarebrot.

— Overrasket over at Anne-Grete Strøm-Erichsen overlever?

— Hun fremstår som litt for snill. Hennes vennlighet blir lett tolket som en svakhet. Men vi må ikke glemme at hun gjorde en god jobb som forsvarsminister sist. Da ryddet hun opp etter en håpløs minister fra Høyre, og kom fra jobben rimelig populær. Hun har ikke greid å skremme helsedirektørene, men har nok anerkjennelse til å kunne vende tilbake til Forsvarsdepartementet. Nei, det er ikke overraskende at hun blir i statsråd. Det rare er at Aasrud blir værende, sier Frank Aarebrot.

Hva mener du om regjeringsendringene?