SILJE VESTVIK ØRJAN DEISZ (foto)

Julie og Håkon tror ikke på noen Gud. Derfor har de to 14-åringene som går i parallellklasse på Åstveit ungdomsskole valgt å konfirmere seg borgerlig.

— Å konfirmere seg i kirken var aldri aktuelt. Da hadde jeg heller latt være, sier Håkon.

Julie hadde ikke tenkt noe videre på hvordan hun skulle konfirmere seg før invitasjonen fra både Kirken og Human-Etisk Forbund kom. Men da hun sto med de to mulighetene i hånden, var valget ikke særlig vanskelig.

— Jeg var med da min fetter konfirmerte seg i Grieghallen. På scenen var det blant annet folk som rappet, og jeg følte de snakket mitt språk, forteller 9.-klassingen.

— I kirken blir alt så religiøst, supplerer Håkon.

Lærerikt og sosialt

Som mesteparten av klassekameratene sine går de på «konf» en gang i uken. I stedet for å møtes i kirken, samles de på Bjørgvin videregående skole.

— Vi får undervisning, nesten som på skolen. Men det er gøyere, for vi jobber alltid i grupper og diskuterer mye. Å kjefte litt er kjekt, smiler Julie.

Menneskerettigheter, sex og toleranse er blant temaene som tas opp.

— Det de tar opp føles mer nyttig enn å lære om Gud, siden det er hentet fra det virkelige liv. Vi har lært mye på møtene, og kanskje blitt litt mer modne samtidig som vi har hatt det morsomt og sosialt. Det er kjekt å bli kjent med nye folk, forteller konfirmantene.

Kun gode tilbakemeldinger

De er fornøyde med at det finnes en ikke-religiøs måte å markere overgangen fra barn til voksen på. For ikke å konfirmere seg i det hele tatt hadde heller ikke vært så stas.

— Dette er kjempeflott for folk som ikke har kristentro. Og ettersom flere og flere i familien konfirmerer seg borgerlig, blir det mer akseptert. Vi hører ikke lenger så ofte om bestemødre som nekter å gi gave hvis ikke man konfirmerer seg i kirken, sier Håkon. Verken hans eller Julies familie har kommet med annet enn gode tilbakemeldinger på at de ikke ønsker å konfirmere seg i kirken.

Med konfirmasjonsundervisningen nesten fullført, gjenstår det bare å skrive en tale om hva de har holdt på med det siste året. Den skal de holde for 1500 festpyntede mennesker i Grieghallen om halvannen uke.

— Litt press, da, men å konfirmere seg blir sikkert gøy, smiler de.