— Det var blod overalt, sier Johan Roaldsnes og tar seg til munnen.

Den 22 år gamle dørvakten har nettopp fått satt inn fortannen igjen. Litt blod pipler ut fra et kutt i leppen. Like før klokken to natt til i går nektet han en full mann i tjueårene å komme inn på studentplassen Kvarteret.

— Han forsøkte å bane seg inn, men jeg fikk stanset ham og ledet ham ut. Da jeg et øyeblikk så bort for å sjekke en annen gjest, slo han til meg, sier Roaldsnes.

Oslo-tilstander i Bergen

Dørvakten er ikke det eneste offeret for helgefylla i Bergen.

— Totalt satt det 20 personer i arresten natt til søndag. Ti av dem ble pågrepet i forbindelse med voldsrelaterte saker. Flere er forholdene er alvorlige, med tilfeller av grov vold, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til BT.

I oktober i fjor startet Hordaland politidistrikt en storoffensiv mot vold og fyll i helgene. Flere og mer synlige patruljer i gatene skulle snu den negative trenden. Slik har det ikke gått.

— I denne perioden har vi sett en økning i antall voldsrelaterte ordensforstyrrelser, og da særlig i den grove volden som ender med brudd- og kuttskader, sier Christoffersen.

Politiadvokaten er med i prosjektgruppen som har ledet storsatsingen.

— Tallene for Bergen er ikke hyggelig lesning. Det har vært en økning i antall voldssaker, slik at vi nå nærmer oss det samme nivået som Oslo, sier Christoffersen.

På tross av voldsøkningen, mener politiet det har vært en suksess å ha flere synlige politipatruljer i spesielt utsatte områder.

— Økningen i vold har vært enda større i områdene vi ikke har hatt fokus på, sier Christoffersen.

Mer fyll = mer vold

Johan Roaldsnes er sikker på at fylla har skylden for voldsøkningen.

— Jeg har aldri blitt slått ned før. Det er mer vold på byen nå enn da jeg begynte som dørvakt for to år siden. Folk kommer senere på byen, og er fullere. Da blir det mer bråk, sier Roaldsnes.

Dørvakten får støtte fra politiet.

— Du kan spørre om det var lurt å utvide skjenketiden til klokken 03.00. Vi ser at folk kommer senere på byen, og er mer beruset når de kommer på byen. Det fører til økt risiko for vold og ordensforstyrrelser, sier Bengt Angeltvedt i Hordaland politidistrikt.

Han leder politiprosjektet som etter planen skal avsluttes i juni.

— Vi kan ikke holde oppe trykket med masse mannskap på gaten hver helg. Det er andre ting som må endres på, og den største utfordringen er holdningene. Det er ikke en menneskerett å komme til sentrum og drikke seg dritings, sier Angeltvedt.

Han tror voldsøkningen delvis kan skyldes at flere går på byen.

— Vi har aldri opplevd at det har vært så mange på byen i januar, februar og mars som i år. Dette er vanligvis rolige måneder, men i år har utelivsbransjen hatt en enorm økning i omsetning, sier Angeltvedt.

Lørdag: 50.000 i bøter

Politiadvokat Rudolf Christoffersen er skuffet over Bergen kommunes oppfølging av prosjektet.

— Vi har foreløpig ikke lykkes i å få til det samarbeidet med Bergen kommune som vi ønsker. Konkrete eksempler er at vi ønsker at det skal investeres i mer gatelys og kameraovervåking av de mest belastede områdene. Jo mer opplyst områder er, desto mindre ordensforstyrrelser og vold er det, sier Christoffersen.

Politiet ønsker også mer innflytelse over hvor utesteder og kiosker skal plasseres.

— Et eksempel er området rundt Bryggen, der det i tillegg til utesteder, taxikø og bussholdeplasser nå er svært mange kiosker. Når man samler så mange berusede mennesker på samme område, blir det bråk, sier Christoffersen.

I går morges skrev politiadvokaten ut bøter for nesten 50.000 kroner til lørdagskveldens bråkmakere. Mannen som er mistenkt for å ha slått ned Kvarteret-dørvakten risikerer mer enn en bot.

— For voldssaker med skade - som for eksempel en knekt tann - skal det reagerer med ubetinget fengsel, sier Christoffersen.

KNUT EGIL WANG (foto)