Politiet er i ferd med å rulle opp et østeuropeisk prostitusjonsnettverk i Bergen. Lørdag ble en rumensk mann og kvinne fengslet, siktet for hallikvirksomhet.

I går ble tre menn varetektsfengslet for to uker. Siktelsen var da mer alvorlig: De tre anklages for grov menneskehandel.

Totalt skal cirka ti prostituerte kvinner ha jobbet for hallikene. Flere av disse skal ha forklart til politiet at de følte seg truet til å selge sex.

-Omstendighetene dette har skjedd under, gjør at vi som en helhetsvurdering vil kalle det for grov menneskehandel, sier politiadvokat Steinar Andersen.

Overvåket fra Børs Café

Politiet mener at enkelte av de siktede overvåket prostituerte fra et vindusbord på Børs Café. Mens kvinnene kapret kunder på gaten utenfor, skal hallikene ha sittet innenfor, drukket øl og kontrollert kroppshandelen.

Ansatte ved utestedet skal ha reagert på mennenes oppførsel. De snakket åpenlyst om hvor effektivt kvinnene jobbet i Bergen, og beklaget seg over at enkelte ikke fikk inn nok penger. Hallikene skal flere ganger ha gått utenfor og snakket med de prostituerte. Innimellom snakket de sammen på spansk om hvor store beløp det var mulig å få inn på en kveld.

Etter det Bergens Tidende erfarer skal kvinnene ha forklart politiet at hallikene samlet inn alle pengene. Etterpå fikk de kun en liten andel tilbake.

— Vi har ikke merket så mye til disse hallikene, men noen ansatte har hatt mistanke om at det foregikk noe mistenkelig, sier Emil Gjessing, daglig leder for Børs Café.

Plaget hotellgjester

Politiets offensiv kommer etter at det de siste ukene har strømmet utenlandske prostituerte til Bergen. Spesielt på Strandkaien har man opplevd at sex-markedet er i endring.

-Det var for to uker siden at vi merket en eksplosjon i gatene. Vi kunne se den åpenlyse trafikken fra hotellet her, sier Frank Ekman, hotellsjef ved Strand Hotell.

Både ansatte og gjester ble plaget av den pågående trafikken.

-Vi måtte nekte flere av gjestene våre å ta med seg inn prostituerte på rommene, sier Ekman.

Hotellsjefen syntes problemet ble så stort at han skrev brev til politiet. Dermed startet aksjonen som munnet ut i den mest alvorlige menneskehandel-siktelsen i bergenspolitiets historie.

Spurte politiet om kvinne

Onsdag i forrige uke ble en rumensk prostituert innbrakt av politiet. Hun skal ha gitt verdifull informasjon om bakmennene.

Torsdag ble flere kvinner tatt inn til avhør. Deriblant en 23 år gammel kvinne, som nå er siktet for medvirkning til hallikvirksomheten. Samme dag troppet en 34 år gammel mann opp på politistasjonen og spurte etter en navngitt rumensk kvinne. Han ble umiddelbart pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling. Forklaringer fra de prostituerte førte til at politiet tirsdag pågrep tre personer på Voss - to rumenere og en 48-åring fra Midtøsten som er bosatt i Bergen. Det var disse tre som i går ble varetektsfengslet, siktet for menneskehandel.

De tre rumenske mennene er brødre. De skal ha forklart at de kom til Bergen for å søke arbeid. En reiste fra Tyskland med buss. Den andre kom fra Spania med tog. Kvinnene som var med på lasset blir betegnet som kjærestene deres.

Utekontakten reagerte

Politiet forsøker nå å skaffe seg oversikt over nettverkets omfang. Deres teori er at det er de siktedes virksomhet som har ført til at flere prostituerte har trukket inn mot sentrumsgatene for å kapre kunder.

-Dette er en aksjon i kjølvannet av at politiet jobber kontinuerlig mot menneskehandel og trafficking, sier Odd Hilt, leder for etterretningsavdelingen ved Sentrum politistasjon.

Utekontakten har registrert en strøm av gateprostituerte de siste ukene.

— Det har vært en bølge av utenlandske kvinner vi ikke har sett før. Det er økt press i markedet og vanskeligere for kvinnene å tjene penger, sier Else Kristin Utne Berg.

Utekontakten har nå for første gang vært i kontakt med rumenske gateprostituerte.

— Det dreier seg om 5-6 personer. Vi vet lite om hvordan de har kommet hit eller om det står andre bak. Vi spør ikke så mye om bakgrunnen deres, vi er først og fremst opptatt av å ivareta deres interesser, sier Berg.

Alle de fem siktede nekter straffskyld. De stiller seg uforstående til politiets anklager.

Nielsen, Rune