• Man bør være forsiktig med å gi disse «Jackass»-ungdommene oppmerksomhet. Det vil bare helle mer bensin på bålet, advarer medieviter Alex Iversen.

Medieviteren har fulgt «Jackass»-fenomenet både i utlandet og i Norge. Han mener ungdommene i Ølen, som BT skrev om i går, bare er ute etter å vekke oppsikt. Han advarer media mot å gi dem akkurat det.

— Det er helt åpenbart at gutter får dårlige ideer fra programmer som «Jackass». Gutter skal tøffe seg og vise seg frem. Det har de alltid gjort. Det nye nå er at man dokumenterer stuntene og får maksimal oppmerksomhet, sier medieviter Alex Iversen.

Hopper i kloakken

Trenden startet allerede på 1980-tallet i USA, da det ble vanlig med fjernsynsprogram som viste bilder fra overvåkingskameraer og kriminelle handlinger filmet av forbipasserende.

— Med videorevolusjonen kom realitybølgen, forklarer Iversen.

Fenomenet Jackass vokste ut fra skatekulturen, der det sirkulerte en rekke videoer som viste til dels spektakulære fall. Klassikeren er skateren oppå rekkverket som faller ned med en fot på hver side av rekkverket.

Programserien «Jackass» fra MTV, med frontfigurene Johnny Knoxville og Steve-O, har spesialisert seg på dette konseptet. Protestene har vært store, siden ungdom har skadet seg i forsøk på å kopiere stuntene.

— «Jackass» er totalt meningsløs karnevalsk guttehumor. Folk hopper i kloakken eller setter utfor bakker oppi handlevogner. Jeg ler så jeg griner av «Jackass», men jeg tar avstand fra hærverk og dødslek, sier Iversen.

- «Jackass» patetisk

Bergens Tidende har sett noen av filmene som blir lagt ut på nettet. I Ølen går det hardt for seg med selvskading og hærverk. Fra gjengen Shelldickheads i Norheimsund handler det om ulovlig spinning og burning og stygge forbikjøringer.

I Oslo driver Robert Dragan Luketic (20) med litt andre typer stunt. Spektakulære hopp på motorsykkel, sykkeltriks, men også ramponering av gamle biler gjennom villmannskjøring.

— Jeg blir provosert av at det trekkes paralleller mellom «Jackass» og det vi holder på med. «Jackass» er bare patetisk, sier Luketic. Han er en bilinteressert ungdom som driver med motocross, rally, biketrials, paintball og bygging av biler.

— De fleste av oss er ikke interessert i oppmerksomhet. Vi er noen kompiser som gjør litt rampestreker, filmer det og legger dette ut på nettet. Vi gjør det fordi folk synes filmene er gøy, sier Luketic.

<b>FARLIG:</b> Denne gutten hopper av en moped i fart.
PRIVAT VIDEO
<b>GJENNOM RUTEN:</b> En unggutt kledd i treningsbukse og T-skjorte hopper inn gjennom bakvinduet på en bil så glasset knuser. Resultat: Kuttskader i beina.
PRIVAT VIDEO