Da Førde-kvinnen våknet tidlig i går morges, skjønte hun raskt at noe var galt.

— Jeg merket det var en rar lukt i leiligheten min. Klokken var litt før seks da jeg gikk ned til leieboeren min, sier Jenny Bruland Riise (84).

I leiligheten oppdaget hun den 24 år gamle leieboeren bevisstløs på sofaen.

— Det var fullt av røyk, og jeg har nettopp installert ny røykvarsler. Den pep så ubeskrivelig at jeg ikke kunne forstå at han ikke våknet av lyden.

Vurderte munn-til-munn

— Jeg klarte ikke å vekke ham, selv om jeg dultet ham både sånn og sånn. Jeg skjønte at røyken måtte ut og at gutten måtte ha luft, og handlet så raskt som jeg kunne. Jeg ringte politiet, og åpnet alle vinduer og dører for å få ut røyken, forteller 84-åringen.

Politiet ble varslet klokken 06.19, og operasjonssentralen sendte ambulanse, brannbil og politipatrulje til huset i Førde sentrum.

— Jeg har vært speiderleder og kan gjenopplivning, men hadde ikke lyst til å begynne med munn-til-munn-metoden med mindre jeg absolutt måtte. Heldigvis kom ambulansen nesten umiddelbart, sier Riise.

— Ambulansepersonell fikk liv i mannen og kjørte ham til sykehus, sier operasjonsleder Einar Vereide ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

— Det var kraftig røykutvikling fra en ovn, og mye røyk i huset. Men noe branntilløp var det ikke, sier overbefal Terje Guddal ved Førde brannvesen.

Farlig nattmat

Røykkilden var en forkullet pizza.

— Jeg kom hjem fra byen og skulle steke en pizza. Det tar lang tid med en slik pizza, nesten 15 minutter, så jeg la meg ned på sofaen og sovnet. Så våknet jeg av at jeg ble båret ut av leiligheten av ambulansepersonell, sier 24-åringen, som ikke vil stå frem med navn i BT.

Han ble i går ettermiddag skrevet ut av Førde sentralsjukehus, etter å ha fått behandling for røykskader.

— Jeg ble liggende med oksygen frem til i ettermiddag. Jeg kjenner at det er litt rart i lungene, sier 24-åringen, som i går takket husverten.

— Jeg er lykkelig for å leve, og takknemlig for det Jenny gjorde. Siden jeg lå bevisstløs i et rom med så mye røyk i, hadde jeg vel kanskje ikke våknet opp igjen hvis ikke Jenny hadde oppdaget meg, sier 24-åringen.

Nå skal han endre nattmat-vanene sine.

— Det er vel kanskje bedre å kjøpe seg en pølse i fremtiden, i stedet for å varme en pizza selv, sier studenten fra Oslo.

OLAV ØYGARD