Loppemarked, bruktmarked, private garasjesalg og bakgårdssalg. Bergenserne er umettelige. Denne helgen har det vært fem store loppemarkeder i byen.

Landåspikene har etablert et bruktmarked på Slettebakken med jevnlige salg, og lørdag startet et nytt ukentlig tilbud på Møhlenpris etter modell av britiske Car Boot Sales.

— Det var noen som spurte etter Landåspikene, sier en av foreldrene i Minde skoles musikkorps.

SNILLE SELGERE: Barna i Minde skoles musikkorps styrer står selv bak disken i leketøysavdelingen. 10-åringene Ann-Helen (fra v.), Emma og snart 11 år gamle Hanna begynte på 40 kroner for denne dukken, men senket raskt prisen til 25. - Vi har ingen spesiell opplæring. Her lærer alle på den harde måten, sier korpsleder Arild Jørgensen.
PAUL SIGVE AMUNDSEN

Denne helgen var det deres tur på Slettebakken skole. Hundrevis trosset værgudene på jakt etter store og små kupp.Ifølge korpsleder Arild Jørgensen merker de lite til konkurransen.

— Det virker ikke som har noen negativ effekt. Markedet bare vokser. Det er ufattelig mye folk her, sier Jørgensen.

Størst i Norge

Minde-korpset har marked både vår og høst, der stort sett alle de cirka 40 medlemmene og deres foreldre bidrar. Overskuddet holder liv i korpset.

På samme måte har kollegene på Skjold, på Midtun og i Indre Arna skaffet seg inntekter lørdag og søndag.

I en doktoravhandling av sosiolog Bente Blanche Nicolaysen ved Universitetet i Bergen, fremgår at basarer, messer og loppemarkedet har vært en økonomisk bærebjelke i norske frivillige organisasjoner i nesten halvannet århundre.

Nå må de altså konkurrere med stadig flere private aktører.

På Møhlenpris var det cirka 20 selgere i sving ved Kaffebrenneriet lørdag. De selger alt fra lopper til brukskunst.

— Vi konkurrerer ikke med loppemarkedene. Det trengs uansett flere steder. Det er veldig stille i perioder, sier en av initiativtakerne, Carl E. Johannessen.

— Et slikt marked der folk kan treffes, vil berike bydelen. Bergen trenger et marked som det er kontiniutet, som man vet er der hele tiden, sier Johannessen.

På søndagstur

En Facebook-side om loppemarkeder i Bergen som drives av en anoym kvinne, er landets største i sitt slag over 18.000 medlemmer. En tilsvarende side for Oslo samler 16.500 gullgravere. De andre store byene ligger et godt stykke etter.

Tidligere denne måneden kastet kronprinsesse Mette-Marit glans over Gjenbruksdagene som Fretex arrangerte i byen. Her uttalte konferansier Jenny Skavlan at det å handle brukt er blitt kult.

På Slettebakken har familien Fredriksen nettopp ankommet fra Os. Gabriel (6) har funnet en liten tre-gris som likner på en han har hjemme. Storebror Noah (8) er allerede litt lei, men håper på Donald-pocket etter at mamma Evy har sett på julepynt.

— Været har ingen stor betydning, sier korpsleder Jørgensen mens det høljer ned på plastdukene.

— Vi har ikke så mange loppemarkeder i Os. Jeg skulle gjerne gått på flere, sier Evy Fredriksen.

Ifølge Jørgensen ser folk etter nips, luer og servicer. Korpset var lykkelig uvitende om at de hadde fått et nytt tilbud. Ved døren i gymsalen står en annonse med teksten «medium/klarsynt reading: 500 kr» ved døren. Den kaster Jørgensen i bosset.

moderne er ikke loppemarkedet tross alt blitt.

GODE INNTEKTER: Tilskudd fra lokale banker og fra to loppemarked i året holder liv i Minde skoles musikkkorps.
PAUL SIGVE AMUNDSEN