Da Trygve Hillestad skulle gjøre opp fisken han hadde fått i Herdlefjorden utenfor Bergen, fikk han seg en overraskelse. Inne i magen fant Hillestad en plastkopp, som hadde hindret torsken i å ta til seg næring.

— Den var lang og ganske stor, men helt utmagret på grunn av plastkoppen, sier Hillestad.

Hobbyfiskeren ble ikke overrasket, men tok bilder for å dokumentere mageinnholdet. Noen uker senere leste han kronikken til masterstudent Janne O. Bareksten om plast og marin forsøpling i Bergens Tidende, og sendte henne bilde av fangsten.

Kan være skadelig

— Det er bra at folk er bevisste på at dette er unormalt. Problemet er at man først reagerer når det er så store biter som i dette tilfellet, sier Bareksten.

KAN VÆRE FARLIG: Janne Bareksten har skrevet masteroppgave om marin forsøpling. - Vi vet for lite om hvor farlig dette kan være, sier hun.
Privat

I masteroppgaven har hun undersøkt effektene av marin forsøpling, og hva man kan gjøre for å håndtere problemet. Fordi det finnes lite informasjon om forholdene i Norge, har hun brukt litteratur og forskning fra hele verden.

— Det finnes veldig mange små plastbiter i havet som kan være skadelig for både dyr og mennesker, forteller hun.

Dette er havhesten et godt eksempel på. I de mest forurensede områdene i Nordsjøen har fuglen i gjennomsnitt 0,6 gram plast i magen.

— Dersom vi mennesker hadde fått i oss like mye, hadde vi gått rundt med 60 gram plast i magen, sier hun.

Vet for lite om konsekvensene

Bareksten mener en del av problemet er at folk ikke er bevisste på hvor mye plast de slipper ut i havet.

— Jeg tror få er klar over at de slipper ut tusenvis med små plastkorn i havet når de vasker fleecejakken sin i vaskemaskinen, sier hun.

I tillegg tror hun få er klar over at plast aldri brytes ned.

— Vi vet altfor lite om konsekvensene av denne forsøplingen per i dag. Det kan også ha kjemiske effekter som kan vise seg å være svært skadelig, sier hun.

I kronikken skriver Bareksten at hun håper klima- og miljøminister Tine Sundtoft får øyne opp for problemet, og vil gi mer ressurser til forskning på marin forsøpling.

— Det er så absolutt et problem vi må ta tak i, sier hun.