• Flere og flere gjør båtfolk av seg, men mange glemmer at det er noe som heter sjø under båten, sier Kjell-Tore Aarnæs.

Aarnæs er politiavdelingssjef for sjøtjenesten, ved Hordaland politidistrikt. Han sier farlige situasjoner der småbåter er innblandet øker.

— Jeg tror vi ser resultatet av at båt er blitt en rikmannshobby. Mange kjøper seg et millionglis, men har ikke peiling på hva de driver med når de er på sjøen, sier Aarnæs.

Han forteller at både ungdom i små båter og voksne i fartøy opp til 40 fot kjører uaktsomt.

— Folk skjønner ikke hvor store skader de kan volde når de er uforsiktige på sjøen. Det er ikke bare i Hordaland dette er et problem, alle politidistriktene som ligger ved kysten sliter med det samme, sier han.

Politibetjent Morten Kronen på politibåten «Kjølen» mener foreldre må bli flinkere til å passe på sine håpefulle når de er på sjøen. Og det dreier seg ikke bare om ungdom.

— Vi ser stadig at ungdom, faktisk til og med barn ned i syvårsalderen, fester en motor med mindre enn 10 hestekrefter på en jolle. Dette kan få jollen til å fyke av gårde i 20-25 knop, og vi får mange klager på slike episoder, sier Kronen.