Atle Dyregrov leder Senter for Krisepsykologi i Bergen, som har det faglige ansvaret for oppfølgingen av de etterlatte og overlevende på Vestlandet etter Utøya-massakren.

Helgen har han tilbrakt i Oslo sammen med Utøya-ofrene, på den første nasjonale etterlattesamlingen.

Han forteller om blandede reaksjoner blant de overlevende fra Utøya og pårørende på at Behring Breivik får møte i tingretten. Noen har uttrykt ønske om å delta under fengslingsmøtet og se gjerningsmannen i øynene, andre holde seg langt unna.

Psykologens råd til etterlatte og overlevende er soleklart: Dropp fengslingsmøtet og skjerm dere fra repeterende nyhetssendinger.

Dersom de hadde de spurt ham, hadde han frarådet dem å være tilstede.

Vil konfrontere egen frykt

Psykologen likevel har forståelse for at noen vil se og høre terrorsiktede Anders Behring Breivik med egne øyne og ører.

— Enkelte ønsker å konfrontere sin egen frykt ved å se ham uten den makten han hadde på Utøya, og det må de selvsagt vurdere og avgjøre selv. Men jeg tror ikke det er mye å hente her psykologisk, sier han til bt.no mandag morgen.

Minst 40 overlevende og pårørende møter opp for å se gjerningsmannen i øynene når han møter til åpent fengslingsmøte i Oslo Tingrett i formiddag.

Dyregrov tror det kan være en stor påkjenning for dem å være tilstede på møtet.

— De vi ikke få den roen over konfrontasjonen med mediene hengene over seg. De hadde hatt det best med å holdt seg unna, mener psykologen.

Mer forberedt til rettsaken

Også lederen av etterlatteforeningen, Trond Blattmann, fraråder de etterlatte å være tilstede på fengslingsmøtet.

Dyregrov reagerer på at rettsmøtet holdes for åpne dører, og at Behring Breivik får lov til å møte.

— Jeg forstår prinsippet om rettsstat, men det er mange som må lide for det.

Dyregrov mener rettsaken vil være et mer egnet sted for å se ham enn fengslingsmøtet.

— Det vil være mer planlagt, og de vil være mer forberedt.

— Skjerm dere

For de som skal møte opp på fengslingsmøtet i dag, er Dyregrovs råd at de ikke stiller alene.

— Dette er en massemedial hendelse som vanskeliggjør bearbeidelsene for de overlevende. Da må de ta egne grep, sier psykologen.

Dyregrov anbefaler Utøye-ofrene å skjerme seg mest mulig fra mediedekningen av fengslingsmøtet. Jo yngre de er, dess større grunn til skjerming, mener han.

— De må filtrere inntrykkene slik at ikke traumene virvles opp på nytt.

- Klarer ikke si navnet hans

Dyregrov forteller at bilder og nyheter om Behrings Breivik virker kraftig inn på ofrene.

— Mange klarer ikke engang si navnet hans. Navnet hans og bildet av ham er en enorm kraft på noen av dem, forteller Dyregrov.

— Jeg ville unngått å se på repeterende nyhetssendinger og ikke dukke ned i det. For de yngste barna, helt ned i ti års alder, skal mediedekningen filtreres gjennom foreldrene, sier psykologen.