I dag velger foreldrene til den drapssiktede unggutten å fortelle sin versjon av historien gjennom Bergens Tidende.

Hele tiden har de hardnakket hevdet at deres sønn er uskyldig hengt ut som drapsmann. Nå håper de at svarene på de tekniske undersøkelsene fra åstedet skal gi dem en endelig renvaskelse.

— Først da tror jeg folk vil akseptere at det ikke er vår gutt som drepte 59-åringen, sier moren.

— Det er først og fremst gutten som har lidd de siste ukene, men saken har vært en enorm påkjenning også for resten av familien. Helt jævlig, legger faren til.

- Fryktet justismord

Vi sitter hjemme i stuen hvor moren bor sammen med sine to sønner. Faren er innom. Det er mye som skal snakkes om, ett døgn etter at sønnen deres slapp ut porten til Bergen Fengsel.

Under hele intervjuet kimer telefonen. Det er mange som vil snakke med familien nå. En familie som de siste ukene har vært under et umenneskelig press.

— Politiet bestemte seg med en gang for at det var sønnen vår som sto bak drapet. Jeg fryktet virkelig et justismord, sier faren, som selv har pådratt seg en siktelse i saken.

To uker satt han i varetekt, etter at han kontaktet et vitne i saken midt på natten. Påtalemyndigheten har siktet ham for å ha motarbeidet saken ved at han blant annet skallet til dette vitnet.

— Det var dumt av meg å kontakte vitnet. Det beklager jeg. Men vi var veldig frustrerte. Vi følte at noe måtte gjøres for at politiet også skulle etterforske i en annen retning, ikke bare mot vår sønn, sier faren.

Orker ikke snakke

Når beskjeden om løslatelsen kom ved 11-tiden mandag, rant det over både for mor og far.

— Jeg har aldri vært så glad i mitt liv, sier moren.

I stresslessen i enden av stuen sitter 16-åringen taus. Han orker ikke å snakke så mye om saken, etter å ha vært gjennom et sammenhengende helvete i tre uker.

Han virker tydelig preget av ukene bak murene, to av dem under nesten total isolasjon.

— Jeg tror presten i fengselet var til veldig god hjelp for ham, sier foreldrene.

Ikke mors beste barn

Ikke alt har vært like enkelt for familien på Toppe de siste årene. Moren er vel vitende om at hennes sønn har vært borti litt av hvert, og at han ikke har vært mors beste barn. Derfor var det også naturlig for politiet å snakke med ham.

— Men de kan ikke dømme gutten fordi han har gjort gale ting før. Vi følte helt fra starten av at både politiet og pressen hadde forhåndsdømt ham. Det var fortvilende, sier moren.

Mens det ble feiret med kake og pizza hjemme på Toppe etter løslatelsen, føler moren at stemningen var laber i nabolaget.

— Det var helt stille. Ingen var ute. De som har vitnet mot sønnen vår, var plutselig borte, sier hun.

Moren mener man har mye å lære av denne saken.

— Jeg synes i alle fall at folk ikke skal forklare at det har sett ting som de ikke har sett, sier hun.

Den første kvelden på frifot nyttet 16-åringen til å snakke med venner som har støttet ham. Hva som videre skjer er vanskelig å sette ord på.

— Nå trenger han å summe seg litt. Så får vi snakke med advokaten når han kommer fra ferie, sier moren.

Hun ønsker å berømme sønnens forsvarer og helsepersonellet både i og utenfor fengslet for god støtte de siste ukene.

— Advokaten har trodd på oss, og helsepersonellet har vært helt utrolige. De har gjort at vi har greid å holde hodet over vannet, sier moren.

SLITNE: Faren og moren til den drapssiktede 16-åringen er slitne etter de tre tøffeste ukene i deres liv. - Vi føler at sønnen vår ikke blir renvasket før gjerningsmannen er tatt, sier de til BT.<p/>FOTO: ODD MEHUS