• Les og se flere historier om arbeidssøkende spanjoler på bt.no og i Bergens Tidende lørdag!

Det siste året har flere og flere spanjoler, italienere, grekere og rumenere reist til Norge og Bergen på jakt etter jobb og et bedre liv. Gjennom EØS-avtalen kan folk fritt reise til andre land på jakt etter jobb, men for mange går det fra vondt til verre.

Stiftelsen Robin Hood-huset, et møtested for fattige i Bergen, har hatt stor pågang av spanske arbeidsinnvandrere det siste året.

— I mars i fjor tok det helt av. Siden har cirka 250 spanjoler vært innom her hos oss. Noen har bare 300-400 euro i lommen når de kommer, og det er begrenset hvor lenge de klarer seg på det. Mitt inntrykk er likevel at bare noen få har reist hjem igjen, sier daglig leder Marcos Amano.

Immigrant for andre gang

Ihab El-Khodary Ragab er en av dem.

— Min mor og stefar bodde og arbeidet her for en del år siden. Men det var før det kom så mange andre som lette etter jobb, sier han.

— Nå virker det ganske vanskelig. Nordmenn i Torremolinos anbefaler oss å dra til Norge for der trengs arbeidskraft, men jeg tror ikke de kjenner situasjonen på arbeidsmarkedet. Den endres jo dessuten hele tiden.

Ihab kom til Spania fra Egypt som toåring.

— Nå er jeg immigrant for andre gang ... Spania var et land folk kom til fra hele verden for å finne arbeid. Nå er det vi som må emigrere for å få jobb, sier han.

Skal lære norsk

— Man må lide litt når man kommer for å finne arbeid i et nytt land. Det koster en del arbeid å lære et nytt språk. Man kan ikke integreres før man lærer språket, men man integreres heller ikke uten jobb.

Ihab kan en del engelsk og regner med at når han får lært seg litt norsk, skal han klare å få seg en jobb.

— Før jeg ble arbeidsledig jobbet jeg i bygningsbransjen. Nå leter jeg både der og i fiskeribedrifter. Men jeg er klar for alle typer jobber, bare arbeidsgiveren er seriøs.

For mange arbeidsinnvandrere fylles dagene med besøk på NAV, ikke arbeidstimer. Fylkesdirektør Anne Kverneland Bogsnes forteller at de bare har merket en svak økning av denne gruppen. Verken politiet, kommunen eller NAV aner hvor mange de er. Det er begrenset hva NAV kan gjøre.

— Vi kan tilby veiledning, hjelp til å søke jobber, fylle ut CV og vi deler ut brosjyren Living and working in Norway. Foreløpig er den kun på engelsk, men den skal nå utgis på flere språk, lover Bogsnes.

uten_jobb03.jpg
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN