I DAG SNAKKER VI MED

**SIMEN AGDESTEIN

ALDER:** 38

BOR: Asker

YRKE: Sjakklærer

AKTUELL: Stormester i sjakk og tidligere trener til sjakkgeniet Magnus Carlsen (15), som i dag spiller om niende til tolvte plass i sjakk-VM i Russland. Tiende plass eller bedre betyr at Carlsen vil være kvalifisert til sluttspillet neste år, hvor 16 spillere vil kjempe om VM-tittelen.

— Hvordan vurderer du prestasjonen Magnus Carlsen nå gjør i Russland?

— Helt fantastisk. Selv i knallhard konkurranse har han vunnet fire av fem matcher. Kommer han til sluttspillet, gjør han det som første nordmann noensinne.

- Hvor langt kan han nå i karrieren?

— Der finnes ingen begrensning, alle er enige om det. Han er en av dem som kan bli den beste i verden. Men nivået er knallhardt, og marginene små.

- Hvilke spesielle egenskaper er det som gjør at Magnus hevder seg så godt?

— Han er en ganske komplett spiller. Han har evne til å lære seg ting rasende fort, og han har et bredt repertoar av åpninger. Det gjør ham vanskelig å spille mot, for plutselig endrer han spillemåten.

- Hvordan tar voksne motstandere det når de taper for en 15-åring?

— Magnus er en sterk og etablert stormester, og alle betrakter ham som det. Før han ble stormester som 13-åring, ble nok mange forvirret av at han bare var en liten gutt, men slik er det ikke lenger.

- Når sjakkspillere blir intervjuet, får de ofte spørsmål som antyder at sjakk er nerdete. Hva synes du om det?

— Det nerdebegrepet blir bare brukt av dem som sitter bakerst i klasserommet og synes det er kult å drite i skolen, og kult å harselere med dem som er smarte og intelligente. Ganske fjollete, egentlig. I en vanlig sjakklubb finner du mange snåle mennesker, det er helt rett, men sjakk på toppnivå er toppidrett.

- Det finnes en rekke åpninger som er oppkalt etter land eller regioner. Fin nes det noen norsk åpning?

— Ja, den norske varianten i spansk eller selvmordsvarianten, som den også kalles. Ingen må la seg lure til å spille den. Varianten ble spilt av mange nordmenn på 1960-tallet, men er egentlig ganske dårlig.

- TV2 Nettavisen hadde rundt 100.000 unike brukere da de overførte NM-kampen mellom deg og Magnus. Hva er det som gjør sjakk til en publikumsidrett?

— Det er mann mot mann, akkurat som i fekting. Det er så dramatisk at jeg får helt vondt og begynner å skjelve når jeg ser på. Jeg vet ikke om noe mer spennende. Fotball er ikke i nærheten.

- Men postsjakk, hvor ett og ett trekk sendes i posten, det er vel ut i dag?

— Postsjakken er kommet innmari i skyggen av internett, ja. Men så har også nettet vært fantastisk for sjakken.

JUNIOR OG SENIOR: Simen Agdestein følger Magnus Carlsens (15) VM-prestasjoner med stor glede. I NM tidligere i år vant Agdestein ¿ som ikkevar kvalifisert for VM ¿ knepent i duellen mellom de to. ARKIVFOTO: KNUT FALCH, SCANPIX