• Kunnskapsminister Øystein Djupedal har en skummel læringstanke, mener Anders Folkestad, politisk leder i Unio. Han mener Djupedal nå har rotet nok.

— Djupedal har laget mye usikkerhet og rot etter at han ble kunnskapsminister. Mange hadde store forventninger, men det er jammen mye som henger igjen fra tiden da han var utspillspolitiker, sier Anders Folkestad (bildet).

Han er politisk leder i Unio, den ledende hovedorganisasjonen innen utdanning og forskning med 255.000 medlemmer.

Ifølge Folkestad har SV-ministeren klart å terge på seg mange av dem.

- Må tenke seg om

Mageplask på mageplask kjennetegner de første månedene til ministeren i det nye kunnskapsdepartementet, mener Folkestad.

Han synger ut samme dag som Jürgen Habermas får Holberg-prisen i Bergen - av kunnskapsminister Øystein Djupedal.

— Ved utdelingen av en pris til kunnskap på høyt nivå, kan det være betimelig å utfordre kunnskapssynet til ministeren, sier Folkestad til Bergens Tidende.

Nei til obligatorisk andre fremmedspråk, studiekompetanse til alle med videregående skole og kutt i midler til forskning er tre av flere saker som har terget opp Folkestad og hans medlemmer.

— Å lære flere fremmedspråk vil svekke muligheten til læring i andre fag, hevder Djupedal. Det er en skummel læringstanke, og jeg håper at han ikke står for det når han har får tenkt seg om, sier Folkestad.

Hardt arbeid, ikke for alle

Folkestad mener at kunnskapsministeren også må klargjøre hva regjeringen mener om studiekompetanse.

— Hvis treårig videregående opplæring uavhengig av studieprogram skal være billetten til høyere utdanning, er vi på ville veier, mener Unio-lederen.

I dag stilles krav til fordypning, men i Soria Moria-erklæringen fra regjeringen heter det at alle med treårig videregående kan få gå videre til universitet og høyskoler.

— Alle kan ikke kreve å ta høyere utdanning. Vi trener ungdom til å forstå at høyere utdanning og forskning er hardt arbeid. Det er ikke slik at «det er bra at alle får prøve seg», mener Folkestad, som også er kritisk til at Djupedal har kuttet i midler til Forskningsfondet.

Mellom

Barnehagen er bedre egnet enn foreldre til å oppdra barn, siterte nylig Dagbladet Djupedal på. Ifølge en måling MMI gjorde for Dagbladet mente bare 10 prosent av de spurte at Djupedal håndterte saken bra. 53 prosent svarte at han håndterte den dårlig.

— Vi vil utfordre ham på hva han vil med barnehagen. Vi mener det skal satses på en barnehage med kvalitet, men langt flere førskolelærere enn dagens knappe 30 prosent av bemanningen, sier Folkestad, som ikke helt har gitt opp en nye ministeren.

— Jeg tror på Djupedal når han sier at kunnskap skal være bærebjelken for Norge fremover. Han har hatt et brennende engasjement for det når han har vært i opposisjon. Derfor blir det paradoksalt når han kommer til makten og politikken blir slik, sier Anders Folkestad.

BT kontaktet departementets politiske ledelse for en kommentar til utspillet fra Folkedal. Djupedal var ikke tilgjengelig i går, og den øvrige ledelsen ønsket ikke å svare på ministerens vegne.