• Jarle Olsen fremsto nesten som en mafiaboss, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal om mannen som er dømt for drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

— Jarle Olsen var i 2000 en beryktet kriminell. Særlig i Åsane var han kjent, han fremsto nesten som en mafiaboss, sa statsadvokat Jarle Golten Smørdal i sitt innledningsforedrag i retten i dag.

- Utnyttet politiet

Han beskrev Olsen som en ledende skikkelse i det kriminelle miljøet, med et stort nettverk.

— Han utnyttet også politiet, han var en kilde som politiet brukte. Han fikk fokus bort fra seg selv, og ødela for konkurrenter, sa Smørdal.

Han mener de to som nå sitter tiltalt var i Olsens nære krets på den tiden drapet skjedde.

— De var etter påtalemyndighetens syn nært knyttet til Jarle Olsen, og involvert i hans kriminalitet, sa Smørdal.

- De første Olsen ringte

Aktor mener de to tiltalte, en fotballspiller (27) og en eks-dørvakt (37) var de første Jarle Olsen tok kontakt med da han fikk vite at Øyvind Bjarte Madsen var død.

Madsen ble drept tidlig på morgenen 19. april 2000. Det var en venninne som fant ham, etter at hennes bror hadde bedt henne stikke innom ham. Ifølge påtalemyndigheten skulle Madsen nemlig samme dag frakte penger til kvinnens bror i Oslo. Pengene var det Jarle Olsen som skyldte, for narkotika.

Kvinnen ringte straks til sin bror, og ti minutter senere tilkalte hun ambulanse. Deretter kontaktet hun Jarle Olsen.

— Det Olsen gjør da, er at han får tilkalt bilen sin, som en kamerat har parkert i Åsane. Deretter kjører han til Fyllingsdalen for å møte eks-dørvakten, sa statsadvokat Jarle Golten Smørdal i sitt innledningsforedrag.

Men før Olsen kom til Fyllingsdalen, tok han flere telefoner.

— Han prøver å ringe to telefonnumre som vi mener kan knyttes til eks-dørvakten, sa Smørdal. På veien ringte Olsen ifølge statsadvokaten også et nummer som skal kunne knyttes til den tiltalte fotballspilleren.

De samme numrene var også i aktivitet kvelden før. Da mener påtalemyndigheten at fotballspilleren, sammen med Jarle Olsen, møtte Tor Helge Flaten for å gi ham drapsoppdraget. Fotballspilleren skal ha overlevert våpenet til Flaten.

Selv nekter 27-åringen for at han har overlevert våpenet.

Sikkerhet Både presse og tilhørere måtte gjennom metalldetektor på vei inn i rettslokalet i dag. Politifolk gikk også gjennom veskene til dem som ville inn i salen, og alles navn ble notert ned på en liste av politiet.

Da saken mot Jarle Olsen, Tor Helge Flaten og den tredje tiltalte i forrige rettsrunde foregikk i tinghuset, møtte mange av deres venner fra miljøet i Åsane opp på tilhørerbenken.

Politiet satte derfor inn strenge sikkerhetstiltak. Flere vitner var nemlig blitt truet før de skulle forklare seg. Enkelte var også blitt utsatt for vold.

I dag, mer enn syv år etter drapet, er det imidlertid stort sett bare pressefolk som har møtt opp i retten.

Les mer om historien bak Åsane-drapet her

- Ikke skyldig

— Nei, svarte begge de tiltalte klart og tydelig på spørsmålet om de erkjenner straffskyld for å ha vært med på å planlegge drapet på Madsen.

I tillegg til drapet, er begge tiltalt for narkotikaforbrytelser. Den 27 år gamle tidligere fotballspilleren erkjente skyld for enkelte av disse tiltalepostene, mens den 37 år gamle eks-dørvakten nekter skyld også for dette.

– Han mener seg uriktig beskyldt for noe han aldri har hatt befatning med. Sakens alvor og stigmaet her gjør at han synes det hele er usedvanlig belastende, sier 37-åringens forsvarer, Ole Petter Drevland.

— Dette er alvorlige beskyldninger, som har hengt over min klient i lang tid. Derfor ser han frem til å møte i retten og få forklart seg, sier 27-åringens advokat Thomas Randby.

Sammen med advokat John Christian Elden forsvarer han 27-åringen. Advokatene har dessuten engasjert privatetterforsker Ola Thune.

Fotballspiller

Begge de to tiltalte sitter der fordi Jarle Olsen snakket dem inn i saken.

De to tiltalte ble siktet for medvirkning til drapet på Øyvind Bjarte Madsen etter at Olsen ga nye forklaringer i saken.

I dag møter 27-åringen og den 37 år gamle eks-dørvakten i Bergen tingrett, tiltalt for å ha deltatt i planleggingen av drapet på Øyvind Bjarte Madsen i april 2000.

Begge de to tiltalte har helt siden de ble siktet nektet straffskyld.

Les mer om historien bak Åsane-drapet her

GUSTAV KVAAL (TEGNING)
JAN M. LILLEBØ
JAN M. LILLEBØ