Hvis Audun Lysbakken blir valgt til SVs neste leder kommende lørdag, vil ikke den nye partiledelsen inneha en eneste statsrådspost.

— Det kan bli et problem, fordi båndet mellom partiledelsen og regjeringen svekkes, sier Frank Rossavik, BT-kommentator og forfatter av boken «SV - fra Kings Bay til Kongens bord».

Et sannsynlig utfall er at Inga Marte Thorkildsen tar over sjefsstolen i Barne- og likestillingsdepartementet, som Audun Lysbakken satt i frem til mandag denne uken.

Trenger tyngde

Det vil likevel bare gi ledertrioen én statsråd, mot de to ministerpostene SV-ledelsen hadde frem til Lysbakken gikk av.

— SV må sikre seg tilstrekkelig tyngde i regjeringen, nå som Lysbakken er ute, sier Rossavik.

Ifølge Rossavik er både nestleder Bård Vegard Solhjell og Heikki Holmås mulige statsrådskandidater.

Må ta distriktshensyn

— Solhjell er trolig en hetere kandidat enn Holmås, dersom han innad har signalisert at han ønsker å fortsette i politikken etter 2013, sier han.

SVs nye partiledelse må imidlertid avveie flere hensyn, når de skal få statsrådskabalen til å gå opp. Flere SV-medlemmer har de siste dagene vært misfornøyd med at hele den foreslåtte nye toppledelsen i SV bor i Oslo.

— Mange SV-ere registrerer at alle plassene både i partiledelsen og i regjeringen synes å gå til folk med base i det sentrale miljøet.

Rossavik mener derfor det heller ikke er usannsynlig at Heidi Grande Røys fra Sogn og Fjordane gjør comeback som statsråd.