— Yrkessjåfører bør skjerpe seg mest av alle. Disse er ofte dyktige sjåfører, og tar derfor litt større sjanser i trafikken, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Hordaland, Arne Aase.

— Mitt inntrykk er at disse også er blant de mest uhøflige blant bilistene, legger han til.

Hvem er landets verst fartsbøller?

Sjekk her!

Aase etterlyser en endring i holdningene blant trafikantene, både for å få ned ulykkesraten, og for å skape mindre køer i rushtiden. Han slår fast at de som gjerne er de mest rutinerte sjåførene, ofte er de aller verste.

- Folk tvinger seg frem

Selv om bilister ofte irriterer seg over andre bilister som ikke slipper en frem, lar være å bruke blinklys eller smetter foran en i køen, er vi stort sett ikke bedre selv:

— Har vi muligheten til å tvinge oss foran noen på veien, så gjør vi som regel det, sier Aase til bt.no.

Han tror rushtrafikken hadde glidd lettere og ulykkene hadde blitt færre om vi bare hadde lært oss litt høflighet i trafikken.

Fører til ulykker

Ukulturen som råder blant bilistene er ifølge Aase med på å skape mange av de situasjonene som skaper køer i rushtiden. Bruken av blinklys er ett eksempel.

— At folk ikke bryr seg om å bruke blinklys, fører til at feltskifter og innkjøringer på hovedveien oftere fører til brå nedbremsinger. Disse nedbremsingene forgrener seg bakover, og fører til køer, og i verste fall ulykker, forteller han.

Se politiets skrekk-eksempler!

Aase synes det er underlig at bilister ikke hjelper hverandre i trafikken, i stedet for å gjøre det motsatte.

— Hadde folk vært mer høflige mot hverandre, hadde ikke bare bilturen blitt tryggere. Den hadde blitt langt hyggeligere også, sier Aase.

Er du en «snill» trafikant? Si din mening i kommentarfeltet under.

ARKIV
KØKAOS: Dette kunne i stor grad vært unngått, hadde bare bilistene vært høfligere og mer hjelpsomme mot hverandre, ifølge Trygg Trafikk
Høvik, Tor
SAVNER HØFLIGHET: Distriktsleder i Trygg Trafikk Hordaland, Arne Aase, ber bergensbilistene om å skjerpe seg.
Helge Skodvin