Hun tror ikke det er for sent å redde den dødsdømte kurdiske journalisten Adnan Hassanpour, som har familie i Bergen.

– Som regel er det slik at når verden bryr seg, så hjelper det. Gjennom kampanjer og aksjoner klarer vi å hindre de fleste planlagte henrettelsene av journalister. Men det gjelder drap i full offentlighet. Vi vet ikke hvor mange som sitter fengslet eller blir torturert i det skjulte, sier Stabell. Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) registrerte i fjor én drept journalist i Iran.

22 kvinner arrestert

4. mars i år ble 22 kvinnelige journalister arrestert under en demonstrasjon i Teheran, skriver føderasjonen i en rapport fra mai. Les rapporten her (word-dokument)

Stabell mener at UD, og ikke minst Statoil og Hydro, bør legge press på iranske myndigheter for å stoppe forfølgelsene.

– Store norske statseide bedrifter bør legge betingelser om ytringsfrihet til grunn for sin virksomhet. Jeg vet ikke hvilke krav de har stilt til Iran, men av og til bør man kanskje sette makt bak kravene, sier Stabell, som ble gjenvalgt som styreleder i IFJ tidligere i år.

Statoil har i flere år vært involvert i et milliardprosjekt for gassutvinning i Iran.

Frykter tortur

Amnesty har skrevet brev til Utenriksdepartementet (UD) og tatt opp Hassanpours situasjon. Les brevet her (ekstern lenke).

Amnesty frykter at 25-åringen har blitt torturert. Han skal ha hatt bind for øynene da han ble flyttet fra varetektscellen til fengselet. Han er blitt nektet adgang til advokat og familie, ifølge Amnesty.

– Norske myndigheter må presse Iran i denne saken, slik de har gjort i andre saker. Men demonstrasjoner og protester må skje i samråd med familien. Man kan risikere at slektninger i Iran blir utsatt for represalier, sier SV-politiker Amir Payan.

Både SV og Senterpartiet ber UD hjelpe Hassanpour. SVs utenrikspolitiske talskvinne Ågot Valle har bedt UD gripe inn ovenfor Iran.

– Det er alvorlig at myndighetene i Iran nå begynner å ta kurdere som utrykker meningene sine. Det er en tydelig offensiv mot ytringsfriheten vi ser nå, sier Valle.

Stiller ikke krav

Alf Ivar Samuelsen, Senterpartiets utenrikspolitiske talsmann, mener Norge bør protestere gjennom diplomatiske kanaler.

– Menneskerettigheter er høyt prioritert hos UD. Da bør de også engasjere seg i saken, sier Samuelsen.

Informasjonsdirektør Jone Stangeland i Statoil sier selskapet stiller etiske krav til sine iranske samarbeidspartnere.

– Men når det gjelder enkeltsaker som ikke er knyttet til vår virksomhet, så mener vi at de må tas opp på diplomatisk nivå av norske myndigheter.

– Hvorfor kan ikke dere også stille krav til myndighetene?

– Vårt syn er at vi har et begrenset engasjement i Iran, og at generelle menneskerettighetsspørsmål må tas opp av norske myndigheter.

– Norge er bekymret over menneskerettighetsutviklingen i Iran, hvor det er en økende bruk av dødsstraff. Dette er spørsmål som Norge med tar opp med Iran jevnlig. I denne konkrete saken har vi bedt ambassaden om å undersøke de faktiske forhold, sier underdirektør Bjørn S. Jahnsen i UD.

– Dersom det viser seg at journalisten er dømt for forhold knyttet til hans journalistiske virksomhet, vil dette være grunnlag for at saken kan bli tatt opp i våre samtaler med iranske myndigheter, sier Jahnsen.

Hvordan skal Norge forholde seg til regimet i Iran? Diskuter saken i kommentarfeltet under!

Ata Hassanpour flyktet fra Iran til Fyllingsdalen. Nå frykter han for livet til fetteren Adnan, som er dødsdømt i Iran.
Amundsen, Paul S.
- Flere henrettelser av journalister på grunn av internasjonale protestaksjoner, sier styremedlem Eva Stabell i Den internasjonale journalistføderasjonen.
25 år gamle Adnan Hassanpour kan bli henrettet på grunn av artikler om undertrykkelse av kurdere i Iran.