• Mobbingen Irwan Abdul Gabber (12) er utsatt for, er straffbare forhold som skolen er ansvarlig for. Derfor bør familien politianmelde skolen.

Det mener Øyvind Kristian Finsås, som arbeider med å starte Landsforeningen mot mobbing på arbeidsplassen (Lmm) i Bergen. Han vil ringe familien Gabber og oppfordre dem til å anmelde Kringlebotn skole.

— Slike forhold kommer ofte tilbake som traumer senere i livet. Ingen kjenner senvirkningen av dette. Derfor må det anmeldes, mener Finsås.

— Innvandrerbarn er mye mer utsatt enn norske barn. Skolen må derfor være våken, mener han.

Lokallagsleder for SOS rasisme i Bergen, Iselin Knudsen Sæterdal, er provosert over saken på Kringlebotn skole.

— Ja, selvsagt er jeg provosert. Folk med annen hudfarge og religion som har flyktet fra krig, må få komme hit og føle at de er friere enn der de kom fra. Er noen uenige med dem, må det gå an å si det på en annen måte enn med vold, sier Knudsen Sæterdal. Hun forteller at hun selv ble mobbet som barn, og hun råder Irwan til å tilgi de som har mobbet ham, hvis de ber om unnskyldning.

— Jeg forstår veldig godt at han er sint. Men jeg tror noe av det viktigste man kan gjøre for å komme seg videre, er å tilgi. Jeg har tilgitt dem som mobbet meg, og snakker med dem nå, sier hun.