"Kok fortsatt vannet og følg de hygieniske rådene som Helsevernetaten og Mattilsynet har sendt ut", lyder rådet fra Bergen kommune.

Kommunen har ennå ikke klart å finne kilden til forurensningen av Svartediket. "Vannprøvene bekrefter at vannet har inneholdt giardia-parasitter. De forekomstene som nå kan spores av giardia, er giardia-egg som er inaktive", heter det i en pressemelding fra kommunen på fredag.

Overfor bt.no presiserer informasjonsrådgiver Ragnhild Øverland Arnesen i Bergen kommune at "inaktive egg" vil si at eggene ikke gir smitte eller sykdom.

— De vil heller ikke kunne "klekkes" eller gi smitte på et senere tidspunkt, påpeker Arnesen.

Daglige prøver

Det sendes fortløpende vannprøver til Sverige for å sjekke for giardia, og daglig tas det også prøver på andre typer forurensing.

Av de rundt 400 som har fått påvist smitten, er flere blitt friske. Undersøkelser konkluderer med at de fleste er blitt syke i uke 40, 41 og 42. Haukeland Universitetssjukehus mottar daglig 250 til analyse, mens Legevakten melder om at antall tilfeller har gått ned.

Ikke ansvarlige

Kommuneadvokat Helge Strand konkluderer at kommunen ikke er ansvarlig for sykdomsutgifter i medhold av forbrukerkjøpsloven.

— Jeg presiserer at jeg ikke har vurdert et eventuelt ansvar for kommunen for slike utgifter etter andre lovbestemmelser eller på grunnlag av ulovfestet rett, skriver Helge Strand i en pressemelding.

— Det er nærliggende å vurdere et eventuelt ansvar i forhold til produktansvarslovens bestemmelser. Før man tar endelig stilling til et ansvar for kommunen, må man imidlertid vite mer om hva som er årsaken til at drikkevannskilden ble infisert med giardia lamblia, legger han til.

Her er rådene

Her er kommunens råd til publikum og næringsmiddelvirksomheter i sentrum:

  • Personlig hygiene og generell hygiene viktig.
  • Ikke server drikkevann fra springen, og gi informasjon til gjester.
  • Steng dispensere for brus/juice/saft som bruker springvann.
  • Oppvarming av drikkevann og matvarer til over 60 grader tar knekken på parasitten.
  • Te og kaffe fra vannkoker og kaffetrakter er OK.

For øvrig er det greit å bruke springvannet til:

  • Skylling av matvarer, rist godt av salater og liknende.
  • Vask av benker og utstyr, tørk godt etterpå.
  • Oppvask (manuell eller maskin): viktig å tørke oppvasken.
  • Grundig håndvask - bruk av engangshåndklær (papirhåndklær).