— Vi er nødt til å lære oss selvforsvar for å føle oss helt trygge. Det kan være kjekt å kunne noen triks hvis det skulle skje noe, sier 15-åringene.

De har aldri opplevd at noen nære venner er blitt voldtatt, men hører stadig at det skjer at unge jenter blir seksuelt misbrukt.

— Vi hører ofte om det og vet at det skjer mye rundt oss. Det er helt forferdelig at så mange unge jenter blir voldtatt, sier Tina.

— Heldigvis er ingen vi kjenner blitt utsatt for voldtekt, sier Ida.

Lett å få alkohol

Mange av voldtektene skjer i forbindelse med høyt inntak av alkohol.

— Det er overraskende lett å få tak i alkohol, bekrefter 15-åringene.

— Det er typisk at gutter prøver seg på jenter som har drukket, forklarer de.

En av metodene for å redusere mulighetene for overgrep er at jentegjenger som drar på fest alltid sørger for at én av festdeltakerne ikke drikker og kan passe på de andre, forklarer jentene.

- Verre å være ung

15-åringene tar mange forholdsregler for å sikre seg mot at de selv skal bli utsatt for overgrep.

— Det er skremmende å gå alene i byen, vi går alltid to og to. Vi går aldri på mørke steder, haiker aldri og unngår å gå på fester med folk vi ikke kjenner.

Og i går begynte de altså på kickboksing, ikke fordi de er spesielt interesserte i kampsport, men fordi de mener at 15-årige jenter må kunne forsvare seg mot potensielle overgripere.

— Jeg tror nok det er verre å være ung nå enn tidligere, sier Ida.

SKAL SLÅ FRA SEG: - Vi er nødt til å lære oss selvforsvar for å føle oss helt trygge. Det kan være kjekt å kunne noen triks hvis det skulle skje noe, sier (f.v.) Tina Karlsvik (15) og Ida Kvarstein (15) som i går fikk sin første leksjon av kickbokserne i Bergen Kickboxing Klubb.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN