SILJE VESTVIK

— Vi vil ha Sentralbadet! Vi vil ha Sentralbadet! Lyden av taktfaste rop og marsjerende føtter fra rundt hundre skoleelever og barnehagebarn ljomer så Rådhusets grunnmur rister. For anledningen har de iført seg håndklær, svømmebriller og snorkler. En liten gruppe bærer med seg en to meter lang oppblåsbar krokodille, og kolliderer nesten med tørkesnoren der alle 83 arkene med underskriftene er hengt pent opp til tørk.

— Et lokalt bad er tingen, sier femteklassingene fra Møhlenpris skole og er litt irriterte på Herman Friele. For der kommer han, ordføreren. Protestropene og bannerveivingen roer seg, og de unge svømmeglade kaster seg ut i urfremførelsen av «Sentralbadetsangen»:

«På Nøstet i Bergen der ligger et bad, så stort og så fint at det lyser... Må ha badet, må bare ha det!»

Svømming hos studentene?

Foran skoleelevene holder Yngve Sæterås en poetisk støtteappell på vegne av store og små badeglade i sentrum.

— Sentralbadet er lek og sprut, latter, glede, lys i mørke, varme i regnkalde dager. I Sentralbadet kan vi oppleve tyngdekraften - tenk på det! Bergen uten Sentralbadet, her ordfører, blir som Torget uten fisk, sier skuespilleren.

Gårsdagens elevprotest kommer etter et initiativ fra Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU). Foreldrerepresentant Eli Ertresvaag Zachariades ga ordføreren klar beskjed om at FAU vil kjempe for at barna fortsatt skal ha bademuligheter i sentrum. Men ordføreren kunne bare slå ut med hendene i et slapt brysttak.

— Jeg kan godt forstå dere synes det er leit. Vi skulle gjerne hatt to av alt, men slik er nå en gang ikke i verden. Vi må selge noe for å få råd til noe annet, sier Friele til elevene. Han lanserte også muligheten for et nytt bad i sentrum, dersom Universitetet bestemmer seg for å åpne sitt planlagte svømmebasseng for andre enn studenter.

Et alvorsord til ordføreren

Men så lett slipper ordføreren ikke. Flere gutter i 6. klasse på Møhlenpris Skole gjenget seg opp rundt ham og forlangte svar: Hvorfor ville han egentlig legge ned Sentralbadet? Går det ikke an å bare forbedre det? Ordføreren forklarer at han ikke bestemmer alt alene. Og så var det disse pengene, da. Guttene rister på hodet, tar med seg svømmeføttene sine og går, om ikke annet fornøyde med å ha sagt ordføreren et alvorsord.

— Et folkebad er helt nødvendig. Universitets basseng vil være fullt av studenter. Dersom Sentralbadet legges ned, kommer man til å måtte betale på andre måter, sier Susanne Urban, en av initiativtakerne til aksjonen «Bevar Sentralbadet», og legger til at aksjonen blir møtt med positive reaksjoner overalt, selv blant dem som ikke tåler klor.

SANG- OG SVØMMEGLADE: Barn er fra sentrumsskolene Møhlenpris og Nordnes og Asylplassen barnehage liker ikke at Sentralbadet skal legges ned, og håper å nå frem til byrådets hjerte med sang. Til og med ordfører Herman Friele måtte synge med på den iørefallende teksten til «Sentralbadetsangen». <br/>Foto: OLE MARTIN MØLLERSTAD
UNDERSKRIFTSKAMPANJE: Aksjonen «Bevar Sentralbadet» har samlet inn 2275 underskrifter på to måneder, og håper å få omgjort vedtaket som sier at Sentralbadet skal selges.