• Jeg er overrasket og sjokkert, sier UDI-direktør etter knivdrapet ved asylmottaket i Fana. Nå vil han gjennomgå alle rutiner for krisehåndtering.

— Jeg er veldig overrasket og sjokkert. Det er forferdelig tragisk at det nå er skjedd et drap. Det er et sjokk for oss alle. Ingenting har tydet på at noe var i gjære ved det mottaket, sier Atle Berge, regiondirektør ved UDI Region vest.

- Veldig veldrevet

Det statlige mottaket på Ny-Paradis i Bergen, der knivdrapet skjedde tirsdag, er en del av Ytrebygda statlige mottak. Ifølge Berge har det vært i drift fra 2008, hele tiden med Lopex Mottak som driftsoperatør.

Jeg kjenner ikke til episoder med trusler og vold

Atle Berge, regiondirektør UDI Region vest

— Fra første stund har dette mottaket vært veldig veldrevet. De har vært gode på lokalsamfunnsarbeid, og hatt mye dialog og kontakt med organisasjonslivet i nærmiljøet.

Berge besøkte nylig mottaket i Ytrebygda, og fremstiller det som et mønsterbruk.

Naboer: - Aldri plaget

Det bekreftes langt på vei av naboer som bt.no snakket med tirsdag ettermiddag.

— Vi har aldri vært plaget av noe bråk derfra. Selv om vi har sett en rekke unge menn komme og gå fra huset, har det alltid vært rolig her, også om natten, sier den ene.

— Da jeg gikk på jobb i morges, var det helt rolig, sier den andre av naboene.

UDi-direktør Berge sier mottaket likevel har «hatt sine utfordringer».

— Det har de, som andre mottak. Men jeg kjenner ikke til episoder med trusler og vold. Det er sånne ting vi nå må finne mer ut av, sier Berge.

Han vet at noen personer ved mottaket har krevd spesiell oppfølging.

— Det dreier seg for eksempel om asylsøkere som har bodd der lenge, eller fått avslag på asylsøknaden sin. Men det har ikke vært noen alvorlige situasjoner der, så vidt jeg vet, sier Berge.

— Må gå gjennom alle rutiner

Nå varsler han full gjennomgang av rutinene.

— Når det skjer noe så alvorlig, må vi gå gjennom alle rutiner når det gjelder forebygging og håndtering av vanskelige situasjoner og kriser. Å unngå vold og trusler, er noe vi har lagt stor vekt på ved mottakene i Hordaland. Vi har egen opplæring for dette, og hadde et seminar om temaet senest i fjor høst, sier Berge.

— Jeg har på nåværende tidspunkt ikke kunnskap om det har vært noen konflikter mellom de involverte.

«SJOKKERT»: - Når det skjer noe så alvorlig, må vi gå gjennom alle rutiner når det gjelder forebygging og håndtering av vanskelige situasjoner og kriser, sier UDI-direktør Atle Berge. Han sier ingenting tydet på at noe var i gjære ved mottaket der drapet skjedde tirsdag.