• Torget vil være det naturlige stedet å plassere mosaikken av fiskebæreren, men det forutsetter en løsning hele byen kan godta.

Det sier styreformann Christian Rieber i GC Rieber Fondene. Han er begeistret over at den 200 år gamle byoriginalen «Himmelfarten» igjen er på bergensk jord, i form av en mosaikk.

Det er GC Rieber Fondene som har tatt kostnadene ved å få «Himmelfarten» til Bergen. Til sammen dreier det seg om nærmere en halv million kroner, inkludert det det vil koste å plassere og montere kunstverket slik at hele byen blir fornøyd.

— Vi ser på dette bidraget som en naturlig oppgave for oss, med den historiske forankring fondene har, sier Christian Rieber.

Men han er på vegne av fondene opptatt av at mosaikken må få en plassering i bybildet alle kan applaudere - fra politikere til menigmann.

— Men det er ingen tvil om at fiskebæreren har potensial til å bli noe spennende for Bergen by, mener Rieber.

— Vi er full av beundring for den jobben Christopher Harris har gjort, og vi setter pris på at han lar oss få være med på prosjektet.

Også tilrettelegger Roger Iversen får Rieber-ros, etter at «Aksjon fiskebærer» er vellykket gjennomført.

Kom fra London

Fiskebærer-mosaikken kom sjøveien til Bergen fra London mandag for en uke siden. Det vil bli søkt om midlertidig plassering på GC Riebers eiendom i Solheimsviken, men på sikt ønsker man en permanent plassering et annet sted.

— Ingen tvil om at Torget vil være det historisk rette stedet. Det var jo der «Himmelfarten» hadde sin arbeidsplass i gamle dager. Men en slik plassering vil fra vår side altså være helt avhengig av full konsensus bergenserne imellom, understreker Rieber. GC Rieber Fondene ønsker absolutt ikke at plasseringen av fiskebæreren skal utvikle seg til en ny Olav Kyrre-debatt.

Christian Rieber innser at det uansett ikke blir noen enkel oppgave å tilpasse denne kjempen av en mosaikk på Torget.

— Den mest nærliggende løsningen vil kanskje være å inkorporere den i en vegg, for eksempel i en fiskehall, sier han.